Egyre inkább tűnik el az éttermekből az élő cigányzene

Most ezt a folyamatot próbálják megállítani, illetve megfordítani.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-08 14:41

Fotó: YouTube/ATVzrt

Az éttermi cigányzene igazi hungarikumnak számít, ám lassan kezd teljesen kikopni a vendéglőkből. A tradícióról és annak jelenlegi kilátásairól az ATV Heti Naplója készített riportot.

A múlt század első felében a cigányzene mindenhol ott volt, az étterem kötelező elemének számított az élő muzsika. Ennek ellenére ma már alig van ilyen vendéglő. Kerényi Imre ezen akart változtatni.

Az azóta elhunyt Kerényi Imre áprilisban még arról beszélt, hogy az 1960-as években még utálni kellett a cigányzenét, ám csak később jött rá, ez mekkora butaság. Éppen emiatt alapította meg a Muzsikáló Magyarország nevű programot, amely azért jött létre, hogy visszacsempésszék a cigányzenét az éttermekbe. Ehhez nagyjából 800 millió forint közpénzt szerzett, amelyre éttermek is pályázhattak, azzal a feltétellel, hogy az összeget a zenészek fizetésére fordíthatják.

Kökény Ernő cigányzenész szerint a roma zenészek ki lettek törölve az életből a rendszerváltást követően, sőt a családok sem tanították már zenélni a gyerekeket, mivel nem volt igény a zenére. Ám most mindannyian abban bíznak, hogy a Muzsikáló Magyarország segítségével ismét eljön a cigányzenészek ideje.

Csakhogy nem mindenki hisz benne. Például László Árpád városligeti étteremtulajdonos szerint ez olyan, mint amikor az éttermek a torkos csütörtökkel csábították be a vendégeket, márpedig az nem jó, ha csak azért megy valaki étterembe, mert fél áron kapja az ételt, ennél fontosabb, hogy jól érezze magát.

Az országban még számos étterem létezik, ahonnan nem veszett ki a hagyomány, és az élő cigányzene óriási sikernek örvend, a program segítségével pedig talán még több helyszínen visszatér ez a tradíció. A Muzsikáló Magyarország kibővítésével idén 16 helyszín, nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kap lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson.

Mai nap hírei

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu5 órája

Nyilatkozatot adott ki a Xiaomi az amerikai tiltással kapcsolatban

gsmring.hu5 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu5 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu6 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu8 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu11 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu12 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu14 órája