Egyedülálló magyar nevelési módszer hozhat áttörést

Manók segítségével játszótéri és családi konfliktusokat lehet megoldani.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-14 15:40

Fotó - illusztráció: Thinkstock

A magyar mesélés hagyományaira is építő,  díjnyertes Plukkido Ideki programja már nem csak a konfliktusok elkerülésében segít, hanem a helyi csodák felfedezésére invitál – írja a csalad.hu. 

A Felelős Innováció díjas Plukkido Ideki programja mesébe, pontosabban manóktól érkező levelekbe ágyazva oldja meg a kisgyermekes családok játszótéri és óvodai konfliktusait – mondta Táncsics Judit pszichológus. 

A manó üzenetei és útmutatásai alapján a felnőtt-gyermek páros egy-egy játékkal, kalanddal old meg máskor nehézséget okozó élethelyzeteket, a reggeli fájdalmas elválástól a játszótérről való hazaindulásig

– tette hozzá. 

A Plukkido egyik alapítója elmondta: a pszichológiában és szociálpedagógiában jártas manók több témában is írnak heti rendszerességgel, így a felnőttek az aktuális szituáció alapján választhatnak a direkt erre a célra kihelyezett postaládák kínálatból.

Bordás Andrea két évvel ezelőtt találkozott a manók üzeneteivel egy XV. kerületi játszótéren. Kisfiával azóta is rendszeres kapcsolatot ápolnak a manókkal, sőt gyakran otthon is vagy egy-egy „hagyományos” sétán is előkerülnek a mesebeli lények.

Ki a szobából!

2018 őszétől helytörténeti elemeket tartalmazó meséket is kézbesítenek az együttműködő települések igényeire szabva. A manóüzenetek sétára ösztönzik a családokat, amiből a gyerekek és a szülők is játékos keretek között tudnak meg többet a közvetlen lakókörnyezetükről, annak nevezetességeiről – mondta el Táncsics Judit.

Hozzátette: a kisgyermekes családok hétköznapjaiba gyakran nem fér bele az, hogy változatos programokat szervezzenek maguknak.

Pedig mesével, játékossággal akár a legunalmasabb helyzetekből is izgalmas közös programokat varázsolhatunk. Az Ideki helytörténeti kiegészítésével ezt szeretnénk elérni. Mindeközben a szülők úgy tanulnak a játékos nevelésről, hogy a levél felolvasásán kívül semmilyen eszközre nincs szükségük. A település számára pedig hasznos, ha az ott élők jól érzik magukat és helyben tehetnek szert egyedülálló élményekre

– magyarázta a pszichológus.

Címkék:

nevelés

Mai nap hírei

Csattanós választ adott a kritikusoknak a Juventus tehetséges középső védője

eurosport.hosszabbitas.hu3 órája

Orbán teljesen elvesztette a kapcsolatot a magyar valósággal

ezalenyeg.hu4 órája

Szavazzatok az év madarára – mindhárom énekesmadárfaj az agrár élőhelyekhez kötődik

agroinform.hu5 órája

Mi a magyarázat? Egy hegy, ahol sorra tűnnek el az emberek – Vajon kinek a műve?

femcafe.hu8 órája

Árpád-ház: kezdhetjük átírni a tankönyveket

olvastuk.startlap.hu8 órája

Elszállni látszik a felmelegedés mértéke

koponyeg.hu9 órája

Jó hír a bankkártyával fizetőknek

itbusiness.hu9 órája

Horvátországban 70 százalékkal kevesebb turista nyaralt az első félévben

azutazo.hu9 órája