Egy szó sem esett további szigorításokról az operatív törzs tájékoztatóján

A következő oltási héten 529 ezer vakcina beadását tervezik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-03-02 12:58

Fotó: Getty Images

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elsőként György István arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Magyarország a 3. helyen áll az Európai Unió átoltottsági listáján, de sem az első, sem a második hullám nem produkált olyan rohamosan növekvő számokat, mint a jelenlegi harmadik. Hozzátette: ezért módosították március 1-jével az oltási stratégiát, melynek az új célja az, hogy minél többen megapják az oltást. A terv az, hogy húsvétig, azaz április 11-éig mindenki, aki regisztrált, megkapja az oltást.

Az oltási munkacsoport vezetője hangsúlyozta: gyorsabban és többet kell oltanunk a rendelkezésre álló vakcinákkal, ezért döntöttek úgy, hogy a ma érkezett Pfizer- és a korábbi kínai vakcinák 2. részét is kiadják a háziorovosoknak.

György István egy gyakran helytelenül értelmezet kifejezést is tisztázott: e szerint a heti oltási terv szerdától szerdáig értendő, tehát nem a naptári, hanem a szállítási hét az alapja.

Ismertette az előttünk álló oltási hét menetrendjét:

  • folytatódik a regisztrált idősek oltása: a háziorvosok a hét közepéig megkapják az újabb 250 ezer kínai védőoltást, amivel átlagosan 45 főt tudnak beoltani,
  • 30 800 Moderna-vakcina is érkezik a háziorvosokhoz, ezzel szintén az idősebbeket oltják,
  • tobábbi 10 ezer Moderna-vakcinával a fertőzések miatt az oltási kampányból eddig kimaradt 10 idősotthon lakóit, dolgozóit, valamint a kimaradó egészségügyi dolgozókat oltják,
  • további 10 800 Moderna-vakcinával folytatódik a szociális intézmények dolgozóinak 2. oltása,
  • folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is az AstraZenecával. A 74 ezer adag vakcinával ezúttal a kórházi oltópontokon fognak oltani, hogy mentesítsék némileg a háziorovosokat.

Az oltási munkacsoport vezetője összegzésképp elmondta: 49 180 fő a 2. körös oltását, 479 ezer fő pedig az első körös oltását kapja meg az előttünk álló oltási héten, ez 529 ezer oltást jelent. “Ennyi beoltására itthon egy hét alatt még nem került sor” – fogalmazott.

A vakcinákat megyénként a parxisok és regisztráltak arányában súlyozottan osztják szét – árulta el György István.

16 éves az elhunytak között

Kiss Róbert rendőr alezredes többek között arról tájékoztatott, hogy módosult a gazdasági, illetve üzleti célú beutaztazásról szóló rendelet, amely hétfőn 21 órakor lépett hatályba. Erről bővebben itt írtunk. 

A hétfői járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi oltások ellenére is növekszik a fertőzések száma. Hozzátette: már olyan gyors lefolyású megbetegedéseket is tapasztalnak a kórházakban, amelyek a tünetek kialakulása után pár órával már nagyon súlyos szövődményekhez vezetnek.

A tiszti főorvos külön kiemelte: hétfőn elveszítettünk egy súlyos alapbetegséggel küzdő 16 éves személyt.

Kell-e, hogy így legyen? Bele kell nyugodnunk abba, hogy naponta több mint 100 honfitársunkat elveszítjük? Én úgy gondolom, hogy nem, hiszen itt a vakcina, amivel a fatális kimenetelű eseteket meg tudjuk előzni – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

Március 1-jére már 5 esetben mutatták ki a múlt héten először észlelt dél-afrikai vírusmutánst Magyarországon – mondta el Müller Cecília.

Újságírói kérdések – tisztiorvosi válaszok

Mit tegyen az az idős, aki levélben regisztrált oltásra, de még nem kapott értesítést? A tiszti főorvos türelmet kér, mint fogalmazott, nagyon rövid időn belül sorra fog kerülni, bizonyosan hívni fogják hamarosan.

A beoltott terjesztheti a fertőzést? Nincs még kellő tapasztalat, nem zárható ki teljességgel. Aki tünetes, biztosan sokkal inkább terjeszti a fertőzést, mint aki tünetmentes. Az oltásokra vonatkozóan egyre több olyan adat keletkezik, hogy nem csak a betegséget előzik meg, de a fertőzés átadását is valamilyen mértékben gátolják.

Mai nap hírei

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a lehűlés – mutatjuk, hol várható csapadék

agroinform.hu4 órája

Mostanában folyton felébredsz kora reggel, hajnalban? Komoly dolgot üzen a tested

joy.hu6 órája

Kétgólos előnyről és kétszer is vezetve ikszelt a Barcelona

m4sport.hu10 órája

Rádiójeleket észleltek a Vénusz légkörében

szimpatika.hu14 órája

Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja

eurosport.hu15 órája

Felháborodottan küldte el Merkelynek egy nő anyja negatív ellenanyagos leletét

168.hu15 órája

Megbabonázta egy kisbaba az állatkerti gorillát

hirado.hu18 órája

Ötpontos adókönnyítés jön, csökken a munkabérek adóterhe is

forbes.hu18 órája