Egy római börtön rabjainak lábát mossa meg Ferenc pápa nagycsütörtök délután

Startlap - Startlap
Ferenc pápa az első egyházfő, aki nem paptársainak, hanem világi férfiaknak és nőknek, muzulmánoknak és keresztényeknek a lábát mossa meg.

Nagycsütörtök délelőtt a pápa a húsvéti szent hetet indító krizmaszentelő misén a Szent Péter-bazilikában a hagyománynak megfelelően megújítja papi fogadalmát a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt. Ferenc pápa megáldja és megszenteli a következő évben a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat, valamint a krizmát, vagyis a bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat, írja a HVG.hu.

Az egyházfő délután a Regina Coeli (Mennyek Királyője) nevű római börtönbe látogat el. Ez a város egyik legrégebbi és legismertebb börtöne. A pápa a rabok előtt mutatja be az utolsó vacsorára (coena Domini) emlékező misét a lábmosás szertartásával, 12 rabnak mossa meg a lábát. Ferenc pápa az első, aki elődeivel ellentétben nem paptársainak lábát mossa meg. 2013 óta ez a negyedik alkalom, hogy a pápa egy börtönben eleveníti fel a nagycsütörtök délutáni szertartást.

Nagypénteken a pápa vezetésével liturgiával idézik fel Jézus szenvedését és megváltó kereszthalálát a Szent Péter-bazilikában

Ezután a szokásos római keresztút következik, a Colosseum és a Palatinus-domb között. A via crucis 14 stációján olaszok és a kontinensek képviselői viszik a keresztet, egyháziak és világiak, fiatalok és idősek, családok, betegek, bevándorlók. Az állomásokon elhangzó meditációk szövegét idén tizenöt 16 és 27 év közötti olasz fiatal írta, a krisztusi passió jeleneteihez kapcsolódva aktuális problémákat érintenek.

Ferenc pápa szombat este a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.

Vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, utána húsvéti üzenetet mond délben, majd latin Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

A pápa hétfőn délben a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából rövid beszédet és imádságot mond.

Címlapkép: Alessandra Benedetti – Corbis/Corbis via Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

50 év után leleplezték az Omega egyik leghíresebb dalának a...

képcím

Egy pályakezdő tanár nyílt levele Orbán Viktornak: "A...

képcím

Több embert túladagoltak vakcinával a Gottsegen György...