Egész Salzburgot belengi Mozart-öröksége

Nem is lehet ez másképp, hiszen a világ legismertebb zeneszerzője a város szülötte.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 11:27

Fotó: Thinkstock

Mozart a híres osztrák város szülöttje, és a város bizony igen jól él ebből az örökségből a mai napig. A városnéző túrákon megmutatják Mozart szülőházát, a temetőben családtagjai sírját (amiről egy DNS-vizsgálat kiderítette, hogy az ott nyugvók semmiféle rokoni kapcsolatban nem álltak egymással), a Heilbrunn-kastély termében minden este Mozart-muzsika szórakoztatja a közönséget, az ajándékboltokban pedig a hűtőmágnestől a Mozart-mintás zokniig mindenhonnan visszaköszön a zeneszerző arcképe, és kották a műveiből.

Fotó: Thinkstock

Mozart 1756 januárjában Salzburgban látta meg a napvilágot, a belváros egyik házában. Az egykori szerény polgárház ma Ausztria leglátogatottabb emlékhelye. A család a második emeleten szorongott 26 éven keresztül, Mozart itt tanult zenélni és itt élte fiatalkorát.

Sok darabját is ebben a városban hallhatta először közönség. Mozart azon kevés művész közé tartozik, akit még éltében méltattak, akiknek még életében jutott a figyelemből és elismerésből. A már-már a mai rocksztárokéhoz hasonló státuszt élvezett.

Rengeteg dolog viseli Mozart nevét Salzburgban a fagyitól a Mozart-golyóig. Utóbbit feltalálója nem védette le, így történhetett meg, hogy a különleges édesség népszerűvé válása után egyre-másra felbukkantak a hamisítványok is.

Ha valaki eredeti Mozart-golyót szeretne kóstolni, a Café Konditorei Fürst az ő helye. Ez a belvárosi kávézó még mindig a hagyományos eljárást követve gyártja Salzburg legnépszerűbb édességét. A Mozart-golyó kiváló minőségű csokiból, kézi eljárással készül, belül a csokit jól kiegészítő marcipánnal.

 

 

Címkék:

Mozart Salzburg

Mai nap hírei

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu12 órája

Óriási csapást mér Szegedre a Fidesz - iszonyú, amit a városunkkal tesznek

szeged.ezalenyeg.hu12 órája

Olasz államtitkár: az EU zsákutcába kerülhet a V4-ek miatt

demokrata.hu13 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu15 órája

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

eurosport.hosszabbitas.hu15 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu15 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu19 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu19 órája