Deutsche Welle: pusztulás, temetetlen halottak Csernyihivben

Startlap - Startlap
A Nexta szerint az oroszok elraboltak egy gyereket; Von der Leyen sürgeti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat; Ferenc pápa Ukrajnát helyezte az első helyre; a NATO-ba készülő finnek nem pánikolnak. Az ukrán-orosz válság hírei.

Deutsche Welle: pusztulás, temetetlen halottak Csernyihivben

Heteken át ostromolta az orosz hadsereg az észak-ukrajnai Csernyihivet. Miután az oroszok visszavonultak, a Deutsche Welle stábja körülnézett a városban. Pusztulással, temetetlen halottakkal, sebesült emberekkel és nem múló félelemmel kellett szembesülniük. A videót itt találod.

Nexta: orosz katonák rabolták el az egyik kelet-ukrajnai város vezetőjének gyermekét

A Nexta ukrán hírügynökség Twitter-híradása szerint orosz katonák elrabolták Oleg Burjak, Zaporizzsja terület vezetőjének 16 éves fiát. Részletek.

Zelenszkij szerint Ukrajna nem fogja feladni a keleti területeit

Ukrajna nem hajlandó területeket feladni az ország keleti részén, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak, és az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy harcba szálljon az orosz hadsereggel Donbaszban, egy olyan csatában, ami az egész háború menetét befolyásolhatja, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek. Hozzátette, nincs garanciája arra, hogy Oroszország nem próbálkozik újra Kijev elfoglalásával, ha sikerül elfoglalnia Donbaszt. Részletek.

Nem adták Mariupolt, Oroszország most kiktatná az ellenállókat

Az orosz védelmi minisztérium a Mariupolban ellenálló ukrán katonák kiiktatásával fenyegetett, miután Ukrajna bejelentette, hogy nem tesz eleget az ultimátumnak, amely a város feladására szólított az ott harcoló katonán életéért cserébe. Részletek.

Ferenc pápa: A béke mindenki elsőrendű felelőssége

RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ukrajnát helyezte az első helyre a világban békét sürgető húsvéti beszédében Ferenc pápa, aki két év pandémia után először hívők tízezrei előtt szólt a Szent Péter-bazilika lodzsájáról vasárnap délben. Bővebben.

Rakétatámadás érte a kijevhez közeli Brovari elővárost

A város polgármestere megerősítette, hogy rakétatámadás érte Kijev elővárosát, Brovarit. Szombatról vasárnapra virradóra robbanásokat jelentettek Kijev felől, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi állt a háttérben. A polgármester később, vasárnap délelőtt elismerte, hogy infrastrukturális létesítmények is megsérültek, és elképzelhető, hogy fennakadások vannak az áram- és vízellátásban.

Az orosz légieről az elmúlt három napban célpontokat támadott az ukrán fővárosban és a környékén is. Az orosz védelmi minisztérium közleményben arról számolt be, hogy egy lőszerraktárat semmisítettek meg Brovari közelében. (24.hu)

“Ez lesz a legfontosabb harc Ukrajna területén. Nagyon nehéz lesz”

A donbaszi Szeverodonyeck lakosságának tagjai egy Viber-csoportba tömörülve próbálják tartani egymásban a lelket, és egymást segítve túlélni az orosz megszállást. A 24.hu-nak rövid interjút adott Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei katonai közigazgatás vezetője, aki embereivel éppen arra készül, hogy megvédje a rá bízott civileket és Ukrajna területét az oroszoktól, akik a hírek szerint minden erejüket az ő megtörésükre összpontosítják. Az interjút itt olvashatod.

Von der Leyen sürgeti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat

JANEK SKARZYNSKI / AFP

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen interjút adott a német Bild am Sonntag lapnak, amelyben az EU területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállításról is beszélt, sürgetve a vonakodó tagállamokat. Minden tagállamra érvényes: azok, akiknek lehetőségében áll, szállítsanak gyorsan, mert Ukrajna csak így élheti túl ezt a kiélezett honvédő csatát – mondta Von der Leyen, arra kérve az európai vezetőket, hogy ne ragadjanak le a fegyvertípusok körüli vitákon, mert Ukrajnának könnyű és nehézfegyverekre is szüksége van a védekezéshez. (24.hu)

A NATO-ba készülő finnek szerint semmi meglepő nincs abban, hogy az oroszok máris fenyegetőznek

Nincs ok pánikra az orosz fenyegetések miatt, jelentette ki az Yle cikke szerint Pekka Haavisto finn külügyminiszter. Az orosz–ukrán háború kezdete óta rendre felmerül, hogy az eddig semleges státusú Finnország és Svédország csatlakozhat a NATO-hoz. Mindez immár konkrét formát öltött, annyira, hogy Haavisto azt mondta: a finnek hat héten belül benyújtják vonatkozó kérelmüket. Részletek.

“Úgy jöttünk elő, mintha csak újjászülettünk volna” – több mint 300 embert tartottak fogva egy ukrán falu iskolájának pincéjében orosz katonák

A megpróbáltatások során meghalt helyiek nevét a pince ajtajának jobb oldalára, az orosz katonák által meggyilkoltakét pedig az ajtó bal oldalára vésték fel. A Kijevtől 120 km-re északra fekvő Jahidne lakosai a Reuters képriportjához beszéltek arról, hogyan kényszerültek 25 napig a pincébe az orosz megszállás alatt. A cikket itt találod.

 

Címlapkép: Andre Luis Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

La Repubblica: Orbán 8 millió eurót fizetne, hogy Magyarországon...

képcím

Videóriport az Izjum környéki erdőkben talált tömegsírok...

képcím

Közzétették III. Károly első hivatalos portréját királyként