Csokit vagy csalunk

Honnan ered a Halloween?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-10-29 16:04

A világ számos országában meghonosodott, angolszász eredetű Halloween ünnepe, melynek elnevezés az angol All Hallows’ Eve kifejezés rövidülése. Magyarul mindenszentek előestéjét jelenti. A feltehetőleg kelta eredetű ünnep az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között félidőbe esett. Az ősi kelták ekkor ünnepelték az újévet. Ezzel elkezdődött az év “sötétebb” fele, egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év eme legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élők között. Azért, hogy a bolyongó lelkek ne szállják meg az élőket, a házakban kioltották a tüzet, és ijesztő ruhákban próbálták elriasztani a holtakat.

Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal “ékesített” lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.

A Halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki az óceánon túlra és vitték magukkal szokásaikat, legendáikat is.

A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedők számára igencsak jelentős maradt. A Halloween ma főként a gyerekek képzeletét ragadja meg, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, különféle jelmezeket öltenek, amelyekben házról házra vándorolva csokit kérnek. A felnőttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások, az utóbbi években több helyen Halloween-programokat és partikat is szerveznek.

Forrás: MTI

 

Mai nap hírei

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?

metabro.hu4 órája

Rábukkantak Jézus gyerekkori otthonára

hamuesgyemant.hu6 órája

Vele tölti Jennifer Aniston a Hálaadást: fotójára több millió lájk érkezett

joy.hu9 órája

Jakab Péter: Orbán nem látja a kiutat a válságból

demokrata.hu10 órája

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu11 órája

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

konyvesmagazin.hu12 órája

Téli lakberendezés, mikulásvirággal

szeretemamezogazdasagot.hu16 órája

Bruce Lee 15 legfontosabb életbölcsessége

she.life.hu17 órája