Kiemelt Hírek 2018. június 14.

Brit vandálok tönkretettek egy 320 millió éve egyensúlyozó, különleges sziklát

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 14.
Az értelmetlen pusztítás tipikus példája a Yorkshire Dales Nemzeti Parkban történt eset.

320 millió éven át formálta a természet az angliai Yorkshire Dales Nemzeti Park Brimham Rocks nevű híres homokkő sziklacsoportját, amelynek egyik tagját a napokban súlyosan megrongált néhány fiatal – számolt be a Sun. A sziklák különlegessége, hogy az eróziónak köszönhetően úgy festenek, mintha ingatagon egyensúlyoznának egymáson.

A hatóságok szerint többen láttak öt fiatalt június elsején este a helyszínen, miközben megpróbálták elmozdítani az egyik sziklát. A rongálóknak sajnos sikerült lelökni a hatalmas követ, majd a nevüket is belevésték az egyik környező sziklába: Lee, Chez, Siona, 2K18 –  ez áll most azon a homokkövön, amelynek története a dinoszauruszoknál koránál is régebbre nyúlik vissza.

Az alábbi videón jól látszik, milyen károkat okoztak a vandálok:


“Néhány ember számára talán vicces, de valójában teljesen értelmetlen és szükségtelen” – így jellemezte a történteket Helen Clarke, a brit örökségvédelem szóvívője, aki igen visszafogottan fogalmazott ahhoz képest, hogy milyen hatalmas indulatokat váltott ki az eset a szigetországban. “Agyatlan idióták” – írta például az egyik dühös kommentelő.

A rendőrség szerint azon túl, hogy az okozott kár helyrehozhatatlan, a fiatalok saját magukat és a többi látogatót is veszélybe sodorták felelőtlen tettükkel.

Keresés az oldalon