Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Borscs és társai - avagy az orosz konyha különleges ízei

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Nem kell Moszkváig menni a kulináris élvezetekért.

Cékla és káposzta, erdei gombák, édes és sós töltelékkel töltött derelye és áfonya, áfonya, áfonya – ezek mind a megújuló orosz konyha kedvelt, hagyományos alapanyagai. A vodkával együtt, mert az elengedhetetlen kísérője a társasági eseményekneknek. Az ország hatalmas, a szezonális étel mást jelent a nyugati határszélen, mint a keletin.

Az oroszok legendásan jó házigazdák. Ha egyszer vendégségbe hívnak, onnantól elkezdődik az ételek és italok elfogadhatatlan mennyiségénk kedves tukmálása. Az orosz asztal gazdag, tápláló és nagyvonalú. Az orosz konyha a kultúra elválaszthatatlan része, amin keresztül rendkívül jól meg lehet ismerni egy országot vagy egy népet.

Mielőtt rátérünk a lényegre: a legismertebb levesek közé tartozik a borscs, a scsi és a szoljanka. A borscs céklából készül, főleg a téli hónapokban fogyasztják. A scsi káposzta alapú, míg a szoljankából az erdei gombásat rendelje bárki, aki teheti.

Az orosz konyha karakteres, semmi mással nem keverhető össze. A tipikus orosz ételek receptjei évszázadok óta változatlanok. Mint ahogy töretlen a kaviár népszerűsége is. A fekete és a vörös ikrák pirítóson a legfinomabbak. Külön fejezetet érdemelne a saslik, amit nyársra húzva, pácolva és fűszerezve grillen sütnek meg. A húsételek is igen kedveltek, de népszerű – és roppant egészséges- a hajdina is. Az oroszok rendkívül sok kenyeret fogyasztanak. Annak ellenére, hogy szeretik a hagyományos éttermeket is, Moszkvában szinte csak szusibár és kézműves hamburgerező létezik, hagyományos kisvendéglőből egyre kevesebb.

Nem kell azonban Moszkváig szaladnia annak, aki itthon kóstolna ilyesmit: a Belvárosi Piac emeletén (Hold utca) találja a legjobb borscsot a városban. A neve: Moszkva tér. Az orosz ihletésű kifőzdében az elegáns Arany Kaviárból ismert Szása áll a varenyikik és a szoljanka mögött.

Keresés az oldalon