Borscs és társai - avagy az orosz konyha különleges ízei

Nem kell Moszkváig menni a kulináris élvezetekért.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-20 08:00

Fotó: Youtube

Cékla és káposzta, erdei gombák, édes és sós töltelékkel töltött derelye és áfonya, áfonya, áfonya – ezek mind a megújuló orosz konyha kedvelt, hagyományos alapanyagai. A vodkával együtt, mert az elengedhetetlen kísérője a társasági eseményekneknek. Az ország hatalmas, a szezonális étel mást jelent a nyugati határszélen, mint a keletin.

Az oroszok legendásan jó házigazdák. Ha egyszer vendégségbe hívnak, onnantól elkezdődik az ételek és italok elfogadhatatlan mennyiségénk kedves tukmálása. Az orosz asztal gazdag, tápláló és nagyvonalú. Az orosz konyha a kultúra elválaszthatatlan része, amin keresztül rendkívül jól meg lehet ismerni egy országot vagy egy népet.

Mielőtt rátérünk a lényegre: a legismertebb levesek közé tartozik a borscs, a scsi és a szoljanka. A borscs céklából készül, főleg a téli hónapokban fogyasztják. A scsi káposzta alapú, míg a szoljankából az erdei gombásat rendelje bárki, aki teheti.

Az orosz konyha karakteres, semmi mással nem keverhető össze. A tipikus orosz ételek receptjei évszázadok óta változatlanok. Mint ahogy töretlen a kaviár népszerűsége is. A fekete és a vörös ikrák pirítóson a legfinomabbak. Külön fejezetet érdemelne a saslik, amit nyársra húzva, pácolva és fűszerezve grillen sütnek meg. A húsételek is igen kedveltek, de népszerű – és roppant egészséges- a hajdina is. Az oroszok rendkívül sok kenyeret fogyasztanak. Annak ellenére, hogy szeretik a hagyományos éttermeket is, Moszkvában szinte csak szusibár és kézműves hamburgerező létezik, hagyományos kisvendéglőből egyre kevesebb.

Nem kell azonban Moszkváig szaladnia annak, aki itthon kóstolna ilyesmit: a Belvárosi Piac emeletén (Hold utca) találja a legjobb borscsot a városban. A neve: Moszkva tér. Az orosz ihletésű kifőzdében az elegáns Arany Kaviárból ismert Szása áll a varenyikik és a szoljanka mögött.

Címkék:

borscs orosz konyha

Mai nap hírei

Orbán Viktor: Ma és holnap Brüsszelben védjük a magyarok érdekeit

metropol.hu3 órája

Nyaralásra és italra költötte a szakszervezet pénzét a korábbi vezető

autopro.hu4 órája

Hatalmas mennyiségű fagyasztott csirkehúst borítottak ki az út szélén

agroinform.hu6 órája

Bomba árat kaptak a Xiaomi új csúcsmobiljai

gsmring.hu8 órája

Szél Bernadett karanténba vonult

budavidek.ezalenyeg.hu8 órája

Eltűnt Koós János özvegye, Dékány Sarolta - Aggódnak a barátok

life.hu9 órája

EP-alelnök: „ki kell éheztetni pénzügyileg” Lengyelországot és Magyarországot

demokrata.hu11 órája

Szétplasztikázták Olivia Newton-John lányát, már semmi sem eredeti rajta

femcafe.hu12 órája