Kiemelt Hírek 2018. június 23.

Birkapöri Karcagon huszadszorra - nem csak ínyenceknek

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 23.
Műfajában a legjobb Magyarországon.

Idén már a huszadik alkalommal rendezik meg a karcagi kunok közkedvelt étele, a birkapörkölt ünnepét június 29-30-án.

Tavaly már négyszáz bográcsban rotyogott a pörkölt, amit a benevezett kétszáz főző készített.

MTI Fotó: Mészáros János

A kunsági ember étkezési szokásait mindig is az életmódja határozta meg. A szabadban töltött időt nem hetekben, hanem hónapokban számolták, távol a családtól, csak magukra számíthattak. Nem vittek mást magukkal csak egy kis papírba tekert sót, és pirospaprikát. A birka kéznél volt, minden részét felhasználták. Megszokássá vált, hogy ahol sokan összegyűltek, legyen az lakodalmas, vagy keresztelő, birkapörkölt mindig került az asztalra.

A kunsági juhászok hagyományát tisztelve alakult meg 2005-ben a Karcagi Birkafőzők Baráti társasága. 2013-ban Hungaricum lett a birkapörkölt, az elmúlt években pedig a Nagykunság egyik legnagyobb gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát a karcagi birkafőző fesztivál. A rendezvény célja azon felül, hogy mindenki jóllakjon a juhtenyésztés, és a juhhús fogyasztását népszerűsíti. Az elmúlt években már több tízezer ember látogatott el Karcagra június utolsó hétvégéjén.

A karcagi Múzeum Parkban Idén a főzésen kívül lesz még borkóstoló, sok-sok szórakoztató műsor, hagyományőrző program, kézműves élelmiszerek árusítása, illetve népművészeti kirakodó vásár. A három napos fesztivál vasárnap tűzijátékkal, és a Hooligans koncertjével zárul.

 

Forrás: Karcag.hu

Keresés az oldalon