Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Beindulnak a fújtatók a Tűzzel-Vassal fesztiválon

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Ha tetszenek a kések, tőrök, bicskák, akkor ki ne hagyd június 23-án, szombaton!

2018-ban tizenötödik alkalommal rendezik meg a késkészítő mesterek, kovácsok, tőrösök, fegyverkovácsok országos találkozóját, a Tűzzel vassal fesztivált Székesfehérváron.

Székesfehérváron június 23-án, szombaton délelőtt tíz órától este hatig a Rác utca egész hosszában, és a Skanzen házai között is megelevenedik a történelem. Kovácsok fújtatói izzítják a parazsat, a kalapácsok ütéseinek hangjai pedig messzire elhallatszik.

Idén is megcsodálhatjuk a kézműves, díszes késeket, tőröket, bicskákat, fegyvereket. A nap témája a pásztorkés lesz. Hallgathatunk ezzel kapcsolatos előadásokat, például, a hortobágyi kilenclyukú hídról, vagy a csákvári kolompokról, de nézhetünk filmet, és beszélgethetünk is a témában.

A gyerekeknek bábelőadással, logikai és ügyességi, illetve népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal készülnek a szervezők. Lesz egész napos kézművesvásár, kovácsbemutató, hortobágyi pásztorok bemutatója, slambucfőzés.

A Rác utca 27. szám alatt, a Kézművesek házában tekinthetjük meg a késkiállítást, de lesz bemutatnak itt még egy korabeli borbélyműhelyt is, hajvágással és borotválással. Az asszonyműhelyben pedig csipkeverés, gyöngyfűzés, nemezelés, szövés-fonás interaktív bemutatója lesz.

A jó ebédhez itt is nóta szól majd: a Hantosi Népdalkör jóvoltából. Végül, de nem utolsó sorban lesz még tűzugrás is, hála a sárbogárdi néptánccsoportnak.

A rendezvény látogatása ingyenes.

Szervező: Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

Forrás:

Tűzzel-Vassal Fesztivál

 

Keresés az oldalon