Az EU egyik legszegényebb országában hamarabb vezethetik be az eurót, mint nálunk

Bulgária hamarosan beléphet az euró előszobájába.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-13 09:55

Fotó: Carl Court/Getty Images

Bulgária egy éven belül csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez és a bankunióhoz – jelentette be Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) is figyelmeztette korábban Bulgáriát arra, hogy először a bankunióhoz kell csatlakoznia és ezzel vezető bankjait az EKB ellenőrzése alá helyeznie, és csak ezután kellene belépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe.

A bolgár pénzügyminiszter szerint azonban az egyik nem feltétele a másiknak.

Készen állnak a csatlakozásra

Vladiszlav Goranov nem fogalmazott egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy Bulgária az eredeti terveknek megfelelően június végéig csatlakozik-e az ERM-2-höz. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a következő napokban tárgyalnak az EKB illetékeseivel.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát, a pénzügyminiszter szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa.

Kétségek azért felmerültek

Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt ugyanakkor, hogy Bulgária az egyik legszegényebb a 28 tagország között.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sáv középre kerül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak, és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Címkék:

EU euró

Hozzászólások

Mai nap hírei

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbán Viktort

startlap.hu|14 órája

Ez a lány az igazi Aranyhaj!

lajk.startlap.hu|16 órája

A kutya beszorult a plafonba: mókusra fájt a foga

lajk.startlap.hu|17 órája

Baló elment, mi itt maradtunk… mi lesz most?

wmn.hu|19 órája

Jöhet az olcsóbb bankolás, de az ügyfeleknek kell kezdeményezni

startlap.hu|19 órája

A térfigyelő kamera felvette, ahogy egy fal összeomlik a járókelők mellett

lajk.startlap.hu|20 órája

Így teltek Baló György utolsó hónapjai

lajk.startlap.hu|20 órája

Nem sikerült M. Richárd szívműtétje

startlap.hu|20 órája