Az állam már nem köteles visszaadni azt a műtárgyat, amelyről bebizonyosodott, hogy magántulajdon

Az új restitúciós szabály értelmében minden a miniszter döntésétől függ.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-27 09:25

A Miniszterelnökség hivatalának felújított karmelita kolostor és a Mátyás-templom a budai Várhegyen. MTVA/Bizományosi: Róka László

Hiába bizonyítható, hogy közgyűjteményben őrzött műtárgy magántulajdonosé, az új restitúciós szabály szerint a kancelláriaminiszter így is Magyarországon tarthatja az értékes javakat – írja a Népszava.

Megváltozott a rendszer

Hatályon kívül helyezték a még Lázár János kancelláriaminiszterségének égisze alatt készült restitúciós szabályozást, ami még arról szólt, hogy ha egy műtárgyról nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az állami tulajdon, akkor ki kell adni annak a személynek, aki képes bizonyítani a tulajdonosi mivoltát.

Megfordul a protokoll

Az életbe lépő átmeneti rendelkezések szerint megfordult a sorrend: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. először megvizsgálja, hogy az igénylő tulajdonjoga kétséget kizáróan bizonyítható-e. Amennyiben igen, a műtárgyak visszaadása akkor sem jelent egyet a tulajdonjogi igény eldöntésével. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy is dönthet, a visszaadott műtárgyat védelem alá helyezteti, azaz a műtárgy nem hagyhatja el Magyarországot – írja a lap.