Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Az 51 éves Lovasi András most is boldog lehet

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
31 éves pályafutással a háta mögött az egyik legsikeresebb magyar zenész ma ünnepli születésnapját.

„Néha boldog voltam azér’ / pedig nem is az volt a cél / csak az, hogy szeress / próbáld, hogy szeretsz-e…”

A magyar könnyűzene képviselői között a legfiatalabbként vehette át a Kossuth-díjat (2010) és még számos más kitüntetésben is részesült hazánk egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb zenei tehetsége, Lovasi András, aki 51 éves június 20-án.

Földrajz szakon kezdte tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, de még a végzés előtt eltanácsolták, részben azért, mert akkor már egyre népszerűbb lett Kispál és a Borz elnevezésű bandája, amit sorkatonai szolgálata leteltével Kispál Andrással alapított.

Harmadik lemezük megjelenése idején (1993) már egyértelműen a vezető hazai alternatív zenekarok közé számítottak, 2010-es feloszlásuk ellenére zenéjük mai napig él a köztudatban, alkalmanként megrendezett, tematikus koncertjeik iránt még mindig óriási az érdeklődés.

2005-óta működik Lovasi másik zenekara, a Kiscsillag, ami hobbizenekarból nőtte ki magát fő alkotóterepévé. A Kiscsilag rendszeres fellépőpartnere a Csík zenekar, 2007 óta pedig a Budapest Bár albumain és koncertjein is gyakorta közreműködnek. A Kiscsillag színházi zenés darabja, Semmi konferencia címen 2016 májusa óta fut, kezdetben az Erkel, majd az Átrium Színház műsorán.

Ötvenedik születésnapján két önálló koncertet adott a Fishing on Orfű fesztiválon és a Papp László Budapesti Sportarénában, ahova 30 éves pályafutása régi és jelenlegi kollégáit hívta meg. 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, 2005-ben pedig a Budapestért díjat.

2012-ben a Kiscsillag „Néniket a bácsiknak” albuma a Fonogram-díjat nyerte el „Az év hazai alternatív albuma” kategóriában.

Keresés az oldalon