Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva

Startlap - Hirdetés
A választás szabadságát szem előtt tartva a dohányzásról való leszokás mellett, fontos beszélni a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésről is.

A fejlődő társadalomban folyamatosan találkozunk az egészségünkkel és jólétünkkel kapcsolatos információkkal, mindennapi tevékenységeink és az általunk fogyasztott élelmiszerek hatásával.  Már nagyon korán megtanítják nekünk, hogy mi a “helyes” és mi a “helytelen”, és hogy vannak dolgok, amelyek jót vagy rosszat tesznek nekünk. Ahogy felnőtté válunk, elkezdünk saját döntéseket hozni arról, hogy mit szeretnénk csinálni és hogyan szeretnénk élni az életünket.  Olyan döntéseket, amelyek a kockázatok megértésén alapulnak, közben arra törekedve, hogy megőrizzük a döntési szabadságunkat, és azt tegyük, ami megfelelő számunkra.

A választás szabadságát szem előtt tartva a dohányzásról való leszokás mellett, fontos megemlíteni a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentést is, mint közegészségügyi stratégiát. Ez a megközelítés amellett, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás kockázataira és a dohányzásról való leszokást tekinti a legjobb döntésnek, azt is elismeri, hogy a felnőttek számára fontos a választás lehetősége, és hogy azoknak, akik egyébként továbbra is dohányoznának, tájékoztatásra van szükségük olyan alternatívákról, amelyek kevésbé lehetnek károsak*, mint a cigaretta.

A tudomány és a kutatók állnak ennek a társadalmi kezdeményezésnek a középpontjában. Lehetőséget teremtve a dohányosok számára, hogy megértsék a cigarettához képest potenciálisan kevésbé káros*  technológiákat, amelyekkel a dohány égetése nélkül tudnak nikotinhoz jutni – a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag elkerülésével, amelyek közül számos kapcsolatba hozható a dohányzással összefüggő megbetegedésekkel.  

Egy nemrégiben lezárult, egy éven át tartó kutatás kimutatta, hogy amikor a dohányosok a hagyományos cigarettát hevítéses  technológiára cserélték, javulás mutatkozott a dohányzással összefüggő betegségek, például a tüdőbetegségek, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulására utaló mutatók tekintetében. .

Az eredmények a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos érték esetében jelentős és tartós javulást mutattak ki a 12 hónap alatt. Sőt, a vizsgálatban résztvevők az összes mutató tekintetében javulást jeleztek. Ezeket a hosszú távúnak tekinthető adatokat több korábbi tanulmány is támogatja, együtt tovább erősítik, hogy a kevésbé káros*  technológiák lehetőséget jelenthetnek az átalakulásra, de nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzásról való teljes leszokás jelenti a legjobb megoldást.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért kérjük látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

Ez is érdekelhet

képcím

Sokan beszólnak a 74 éves modellnek: a képei extra merészek

képcím

Az USA nem adja vissza a lelőtt ballon maradványait Kínának

képcím

Ezekre érdemes figyelni az ételek fagyasztásakor