Kiemelt Hírek 2018. június 19.

Akár 4-5 medve is kószálhat Észak-Magyarországon

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 19.
A pontos egyedszámról továbbra sincs biztos információ.

Az elmúlt időszakban több medveészlelést is jeleztek Észak-Magyarország területéről, azt azonban nem tudni, hogy pontosan hány egyedről van szó. A köztévé értesülései szerint 4-5 különböző medvéről lehet szó – írja a hvg.hu.

Pár nappal ezelőtt Miskolcon bukkant fel egy medve, akiről a szakemberek megállapították, hogy nem azonos azzal a többször is elfogott, Szlovákiába szállított, majd onnan Sajókeresztúrra visszatért Robival (aki amúgy neve ellenére egy nőstény).

Hétfőn az állami hírcsatorna saját értesülésre hivatkozva közölte: akár négy-öt medve is kóborolhat az észak-magyarországi megyékben. Hogy pontosan mire alapozták ezt az állítást, az nem derült ki.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, Gombkötő Péter nyugalomra intett mindenkit, de felhívta a figyelmet arra, hogy a medvéket nagy ívben el kell kerülni, tilos heccelni őket, és ez a bocsokra is vonatkozik. Ezek a ragadozók alapvetően semmit sem akarnak az emberektől, de ha a közelébe merészkedünk, nagy baj lehet. Hozzátette: jóval gyorsabban futnak az embereknél, rövid távon akár óránkénti ötven kilométeres sebességgel, is esélyünk sincs, ha egy medve üldözőbe vesz.

Keresés az oldalon