Agykárosodást okoz a magány - az egerekben legalábbis biztosan

Az agy nagyon küzd a leépülés ellen, de a magány alaposan átírja a szerkezetét. Alig pár hét után 20 százalékkal csökken az idegsejtek mérete.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-07 19:42

Fotó: Thinkstock

Agykárosodást jeleit mutatják a magányra ítélt egerek – írja a Science News. A rágcsálók egyedüllétét Richard Smeyne neurobiológus és kollégái kutatták, akik pár nappal ezelőtt tették közzé eredményeiket arról, hogyan írja át a kísérleti állatok agyszerkezetét az izoláltság.

Fontos hangsúlyozni, hogy ebből az emberi agyra nézve korai lenne levonni következtetéseket. A tartós magány pszichés tünetei azonban jól ismertek az emberek esetén: ilyen a depresszió, a szorongás, sőt a pszichózis is. Romlik az agy teljesítőképessége, az emlékezés, a tájékozódás.

A magánytól csökken az idegsejtek mérete

A kutatók a kísérleti állatokat társas közegben nevelték, játékokkal, labirintusokkal, és egyéb szórakoztató eszközökkel körülvéve. Azokat az állatokat, akik elérték a felnőttkort, kivették, és egy saját, egyszemélyes ketrecbe helyezték. A hirtelen változás hatására egy hónappal később mintegy 20 százalékkal csökkent az idegsejtek átlagos mérete az agykéreg motoros funkciókért, valamint az érzékelésért felelős egyes területein.

A magányos agy képtelen megmenteni saját magát

Az elszigetelt egerek agya három hónapon át tartotta ezt az állapotot, majd meglepő módon ezt követően elkezdtek sűrűsödni a sejtek közti neurológiai kapcsolatok kialakítására alkalmas képletek, ami általában valamilyen pozitív dolog jele. A kutatók szerint olyan, mintha az agy megpróbálná meggyógyítani saját magát, de sajnos a magánytól képtelen, és az értékek újra visszaesést mutattak. 

Vajon meddig lehet elviselni az egyedüllétet?

A tudósok más aggasztó jeleket is rögzítettek az elhagyatott egerek szervezetében: csökkent az idegszövetek növekedését serkentő BDNF nevű fehérje mennyisége, megváltozott a kortizolszintjük, valamint több törött DNS-ük volt, mint közösségben élő rokonaiknak.

Smeyne és társai szertnék folytatni a kísérletet, és megvizsgálni, pontosan hogyan hat a magány a kognitív képességekre és a viselkedésre. Nagy kérdésük, hogy mi történik az izolált egerekkel akkor, amikor visszajutnak társaik közé. A kutatók szeretnék tudni, mikor jön el az a pont, amikor már nem lehet megállítani a káros folyamatokat.

Mai nap hírei

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu4 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu5 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu6 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu8 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu8 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu10 órája

5 jele annak, hogy nárcisztikus a párod

she.life.hu12 órája

Retro Casiok: digitális órák analóg embereknek

kronometer.hu12 órája