A vakbélgyulladás műtét nélkül is gyógyítható

Az antibiotikumos kúrát az is támogatja, hogy az újabb kutatások szerint mégsem olyan haszontalan kis szerv a féregnyúlvány, a hiányának komoly következményei lehetnek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-30 16:30

Fotó: Thinkstock

A népesség 16 százalékát érinti a vakbélgyulladás, aminek műtéti kezelése rutineljárásnak számít. De a szervezetet egy ilyen beavatkozás is megterheli, és rutin ide vagy oda, bőven vannak kockázatai. Jó hír, hogy a vakbélgyulladás egy friss finn tanulmány szerint antibiotikumokkal is kezelhető lehet, amennyiben nem lép fel bélperforáció, illetve tumor – írja a 444.hu.

Az amerikai orvosi szakfolyóiratban, a JAMÁ-ban kedden publikált kutatásban 530, 18-60 év közötti beteget követtek öt éven át, hogy kiderüljön, milyen hatása van az antibiotikumoknak, illetve a műtéti beavatkozásnak.

Az eredményeik szerint a szikét teljesen félretenni nem lehet, de az antibiotikumok jó alternatívát nyújtanak: a gyógyszeresen kezelt páciensek 61 százalékánál a megfigyelt évek alatt minden rendben volt, a többi 39 százaléknak pedig végül mégis ki kellett operálni a féregnyúlványát.

A műtött csoport tagjainak 25 százaléka szenvedett komplikációtól az operáció után, és kezelésük több mint másfélszer annyiba került, mint az antibiotikummal gyógyított sorstársaiknak. Vagyis mindkét kezelés hatásos, de egyelőre még kutatják, melyik mikor optimális.

Nem haszontalan a féregnyúlvány

A vakbélgyulladást már a hidegháború idején is kezelték antibiotikummal a tengeralattjárókon, hiszen onnan nem lehet csak úgy a felszínre jönni a beteggel. Az új kutatások szerint ezek a katonák olyan szempontból jól jártak, hogy egy mégiscsak értékes szervet spóroltak meg nekik.

Míg korábban úgy vélték, hogy a vakbelet nyugodtan kivághatjuk bárkiből, hiszen nem való az semmire, újabban rámutattak, hogy mégis komoly hatása lehet a hiányának. Az új kutatások szerint a bélflórába történő apró beavatkozásoknak is jelentős következményei lehetnek, és az sem kizárt, hogy a féregnyúlvány eltávolítása hatással lehet az immunrendszerre és az elmére.

Mai nap hírei

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu12 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu13 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu16 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu17 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu17 órája

Hagyjuk-e sírni a babát?

szimpatika.hu19 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu19 órája

A galambetetés okozta vesztét az írónak: híres emberek furcsa halála

she.life.hu19 órája