A szexhiánynak komoly hatása lehet a lelki és fizikai egészségre

Ezért is fontosak az intim együttlétek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-23 15:55

Fotó: Thinkstock

A libidó csökkenésének számos oka lehet: veszekedés, stresszes munka, vagy akár gyógyszerek is redukálhatják a szexuális étvágyat, holott a szex alapvető szükséglet. Ráadásul hiányát sokszor már csak akkor veszik észre az emberek, amikor hangulatuk, kapcsolatuk vagy egészségük megromlik miatta. A divany.hu összegyűjtötte, milyen káros hatásai lehetnek a szexhiánynak.

Kimerültség és stressz

A szex az egyik legjobb módja a stressz levezetésének. Klinikailag igazolt, hogy a szex nélkül élők stresszesebbek, félénkebbek, feszültebbek, mint azok, akik legalább heti egy alkalommal szexelnek. Ennek oka a boldogsághormonok. Szex közben ugyanis a test termeli a stresszkezelésben kulcsfontosságú hormonokat, amelyek erősítik az önbizalmat és segítenek az izmok ellazításában is. A legjobb hír pedig az, hogy még csak pár sem kell hozzá feltétlenül, mert az önkielégítés is oldja a feszültséget.

Gyengülő immunrendszer

A szex hiánya ráadásul az immunrendszerre is kihat. Egy vizsgálat szerint azok szervezetében, akik rendszeres szexuális életet élnek, 30 százalékkal több A-immunsejt termelődik, mint azokéban, akik csak ritkán szexelnek, akik így könnyebben megbetegedhetnek.

Párkapcsolati konfliktusok

Egy szex nélküli kapcsolat vagy házasság csökkenő önbecsüléshez, féltékenységhez, bizalmatlansághoz és a kötődést serkentő hormonok szintjének zuhanásához vezethet. Persze ez nem jelenti azt, hogy a párkapcsolatot csak a szex teszi boldoggá. A kötődést érintésekkel, szavakkal is ki lehet fejezni.

Nehezebben jössz hangulatba

Könnyen ki lehet jönni a rendszeres szex gyakorlatából, de újra fel lehet pezsdíteni a szexuális életet. A kevesebb szex csökkenő intimitáshoz vezet, ennek a hiánya pedig tovább csökkenti a vágyat. Ellenben a jó szex fellendíti kedvet az újabb aktusra, vagyis a több szexhez vezető út első lépése a szex.

Elvékonyodhat a hüvelyfal

A menopauza során a szervezet ösztrogéntermelése csökken, ami vaginális sorvadáshoz, vagyis a hüvelyfal szárazságához és elvékonyodásához vezethet. A szex közben felpezsdülő vérkeringés egyébként segít a rugalmasság megőrzésében és a nedvesség fenntartásában.

Nőhet a prosztatarák kockázata

A gyakori ejakuláció segít, hogy a prosztatában felgyűlő, és később esetleg tumor kialakulásához vezető anyagok kiürüljenek a szervezetből. Egy tanulmány szerint a havi 21, vagy ennél több alkalommal ejakulálóknál csökken a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Merevedési zavarok

Azoknál a férfiaknál, akik ritkán élnek szexuális életet, kétszer nagyobb esélye van a merevedési zavarok kialakulásának, mint azoknál, akik rendszeresen örömet szereznek párjuknak és maguknak. Szakértők szerint az edzéshez hasonlítható a folyamat: a péniszt körülvevő izmokat is muszáj edzeni, ha azt szeretnénk, hogy jó állapotban maradjanak.

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu8 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu9 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu9 órája

Az elnöki beiktatást nem Joe Biden vagy Kamala Harris, hanem Amanda Gorman nyerte

444.hu13 órája

Politikai válságot okozhat az Európai Bizottság erélytelensége

demokrata.hu14 órája

Ilyenkor a legnagyobb a szívinfarktus kockázata

napidoktor.hu18 órája

Leváltották a külügy helyettes államtitkárát

168ora.hu19 órája

Hegynek felfelé halad tovább a forint

tozsdeforum.hu19 órája