Kiemelt Hírek 2018. június 14.

A rendőrség nem engedi, hogy idén is kordon nélkül vonuljon a Budapest Pride

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 14.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom már bejelentette, hogy felvonulnak a menet ellen, amit tavaly a rendőrök sikeresen biztosítottak kordonok nélkül, élő erővel.

Tavaly először végre sikerült kordonok nélkül lebonyolítani a Budapest Pride-ot, így idén is vonulnának a szervezők, a rendőrség azonban nem ért velük egyet- számolt be a hvg.hu.

A felvonulás július 7-én, délután kettőkor indul a Városligetből a Kossuth tér felé. A szervezők szeretnék, ha menet közben is bárki csatlakozhatna hozzájuk, erre azonban a kordonok mellett nincs lehetőség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a hatóságok a rendezvényt tudomásul vették, azonban idén “a szükséges erők és eszközök mellett kordonelemeket is alkalmazni fog a rendőrség”.

Erőszakos ellentüntetők nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, ami a résztvevőket akadályozza a menethez való későbbi csatlakozásban, ráadásul költségesebb, és a felvonuláson részt nem vevők közlekedését is indokolatlanul kényelmetlenné teszi. Ha a HVIM ragaszkodik az ellentüntetéshez, akkor a rendőrségnek őket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét kell kordonokkal biztosítani

– reagált az esemény szóvivője, Karlik Cintia arra a problémára, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ellenállást hirdetett meg a felvonulás ellen. Hozzátette:  a rendőrség a tavalyi évben bebizonyította, hogy képes élő erővel is biztosítani a békés felvonulást.

A Karlik korábban azt is elmondta, hogy a rendőrség mellett idén is segédkezik majd 250 önkéntes menetkísérő, valamint 50 kamerás jogi megfigyelő is jelen lesz annak érdekében, hogy minden esetleges atrocitás rögzítésre kerüljön, és a szabálysértések, bűncselekmények esetén eljárás induljon.

Keresés az oldalon