Kiemelt Hírek 2019. január 25.

A Pénzügyminisztérium elhelyezkedési segítséget nyújt a szarvasi gyár elbocsátott dolgozóinak

Startlap Kiemelt Hírek 2019. január 25.
A több mint 400 dolgozóból egyelőre 22 fő talált új munkát - őket azonnali hatállyal átvette a telephelyen működő egyik cég.

A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy fokozott figyelemmel kísérik a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. elbocsátott munkavállalóinak sorsát – írja az MTI. A tárca arra kérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse a munkanélkülivé vált dolgozók gyors elhelyezkedését.

A minisztérium kiemelte: a Békés megyei Kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a szakszervezettel és a termelést bejezeő céggel, valamint készen állnak arra, hogy az érintett 400 munkavállalót szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerőpiaci programokba való bevonással segítsék.

Szarvas járásban 400 szabad álláshely van

A közlemény arra is kitér, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január végi adatai szerint a megyében több mint 1200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ezen belül csak a szarvasi járásban nagyjából 400 szabad állás volt. Mint írják, a legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, amelynek érdekében a kormányhivatallal együttműködésben állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat.

A dolgozók újbóli munkába állását a kormányzat mobilitási támogatásai is megkönnyíthetik. A szarvasi gyár 22 munkavállalójának már meg is van az új munkahelye: őket egy másik, a cég telephelyén működő vállalat azonnali hatállyal átvette. Ezen kívül mintegy 20 jelentős környékbeli foglalkoztató jelezte, hogy készen állnak közreműködni a munkavállalók elhelyezésében. 

Közel hetvenéves múltra tekint vissza a szarvasi cég

Az 1952-ben alapított Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. csütörtökön jelentette be a termelés befejezését, és ezzel együtt a teljes létszámleépítést, vagyis több mint 400 ember elbocsátását. A társaság súlyos likviditási gondjai miatt fejezi be működését, amit részben a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása okozott.

A nyilvános cégadatok szerint a vállalat 2017-ben 4,79 milliárd forint, 2016-ban évi 3,76 milliárd forint nettó árbevételt ért el. 2016-ban még 55,89 millió forint nyereséggel zártak, 2017-ben viszont már 217,71 millió forint veszteséget termeltek. Pedig tavaly áprilisban még egy kétmilliárd forintos fejlesztést jelentettek be, melynek keretében az egyik IKEA lámpacsalád kizárólagos gyártójává váltak.

Keresés az oldalon