A magyarok több mint 40 százaléka úgy hal meg, hogy megmenthető lett volna

Magyarország ezzel az uniós országok közül a legrosszabbak közé tartozik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-02 10:23

 

Beszámolók szerint lesújtóak lettek az Eurostat legutóbbi kutatásának eredményei. A 75 év alattiak halálozásának okait vizsgálták, és arra jutottak, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest rosszabb a helyzet – az esetek 41 százalékában elkerülhető lett volna a beteg halála – olvasható az atv.hu-n.

Vagyis ha 100 ezer ember hal meg az országban egy évben, akkor ebből 41 ezer olyan betegségben hal meg, amibe az orvostudomány állása alapján nem lett volna szabad. 41%-nál tehát a halál oka az, hogy a betegek nem kapták meg időben a megfelelő orvosi ellátást – írja a lap.

Több hiba van a rendszerben

„Egy nagyobb község, ami eltűnik Magyarország térképéről olyan betegségek és olyan állapotok miatt, amire egyébként technikailag, szakmailag föl lennénk készülve, csak megfelelő protokollokat kéne kialakítani az alapellátástól a klinikai intenzív ellátásig bezárólag”  – fogalmazott már Komáromi Zoltán háziorvosból lett szakpolitikus, aki szerint szemléletbeli változásra lenne szükség a lakosság, az egészségügyben dolgozók és a politikusok körében is – sokkal nagyobb hangsúlyt téve a megelőzésre.

Mindenhol a világon, ahol komolyan veszik az egészségügyi ellátást, ott az alapellátásban 1:3, 1:4 az orvos nővér arány. Főiskolát végzett nővérek, speciális képzettségű nővérek dolgoznak az alapellátásban, a legkisebb faluban is éppen azért, hogy a betegellátáson kívül, tehát tűzoltások kívül a megelőzésre legalább ugyanannyi energiát és erőt és időt tudjanak szánni

– fejtette ki Komáromi.

Az LMP szerint az adatok azt mutatják, hogy a magyar embereket a kormány nem igazán becsüli meg.

„Az egész kifejezi azt, ahogy viszonyul az emberekhez a kormány. Tudjuk, hogy a magas jövedelműek, az elit meg tudja fizetni a magánintézményeket, de az emberek széles tömege nem tudja” – állítja Schmuck Erzsébet.

 „Ma is egy kicsit azt gondolom, hogy bolondnak nézik az egészségügyben dolgozókat”

– ezt Karácsony Gergely mondta, aki szerint az egészségügy csak az ott dolgozók jóindulata miatt működik még.

„Nekem az az érzésem, hogy az új kormány új minisztere elsősorban kommunikációval próbálkozott eddig, de legyünk megengedőek és legyünk örök optimisták, én azt remélem, hogy a pr akciókat majd valódi cselekvés is követi. Az biztos, hogy ennyi pénzzel a magyar egészségügy színvonalát nem lehet jelentős mértékben javítani, hiába van esetleg szándék” – fejtette ki.

A Magyar Rezidens Szövetség is az egészségügy átalakítását sürgeti, szerintük ez nem megoldható egy-egy területen, átfogó megoldásra van szükség.

Az EMMI ugyanakkor Semmelweis-napon kiadott egy közleményt, melyben megköszöni az egészségügyben dolgozók munkáját és béremelést, ösztöndíjakat és kórházfejlesztéseket ígér.

(Forrás: atv/HírTV)

Címkék:

egészségügy

Mai nap hírei

Menczer: Szijjártó nem rúgott ki elég embert, ha kiszivároghatnak információk

ezalenyeg.hu16 órája

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: változott a fertőzöttek korösszetétele

napidoktor.hu16 órája

25 év után juthat újra főtáblára a Ferencváros a BL-ben 

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

Jöhet egy kis balagyfélteke-torna? – A WMN természettudományos kvíze

wmn.hu16 órája

Önmegsemmisítésbe kezd a WhatsApp

itbusiness.hu16 órája

Gurmai Zita felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja abba

demokrata.hu16 órája

Hadházy közzétette, kik szavazták meg a mentelmi jogának felfüggesztését

168ora.hu17 órája

Már három éve tiszta: őszintén mesélt drogproblémáiról a TV2 műsorának szereplője

joy.hu17 órája