A Fidesz szerint a magyar média 69 százaléka még mindig kormánykritikus

Az EU ezt másként látja.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-21 23:08

MTI Fotó: Beliczay László

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása nyugtalanító, drámai hatással van a sajtószabadság magyarországi helyzetére, és a demokrácia alapjait is veszélyezteti – jelentette ki Petra Kammerevert európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP kulturális bizottságának (CULT) elnöke Brüsszelben, az EP-testületnek az Európai Bizottsággal közösen tartott, a magyarországi média helyzetével foglalkozó vitáján.

Erős a kormánypárthoz való kötődés

Giuseppe Abbamonte, az Európai Bizottság médiapluralizmust vizsgáló, készülő éves jelentését ismertetve aggályosnak nevezte, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke és az elnökség tagjai a kormánypárthoz kötődnek.

 A politikai függetlenség szempontjából közepes kockázatot állapított meg, ami azt jelenti, hogy politikusok vagy politikai pártok közvetett vagy közvetlen befolyással bírnak a médiában.

A Kesma létrejöttét veszélyes jelenségnek tartják

Abbamonte kijelentette: a Kesma létrehozása “valószínűleg további romlást fog eredményezni” a magyar médiaviszonyokban. Aggodalmat okoz az is, hogy az ellenzéki, kritikus hangot használó sajtótermékek nem kapnak állami támogatást, ami jelentős bevételi forrásoktól fosztja meg őket. Ez piactorzulást eredményez – húzta alá.

Megemlítette, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is azt jelezte: a Kesma létrejötte “veszélyes jelenség”, ezért az uniós alapszerződés hetes cikke, a jogállamiságot vizsgáló eljárás keretében is napirenden van annak vizsgálata.

A Fidesz szerint 69 százalékban még mindig kormánykritikus a magyar média

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió több országában létezik a magyarhoz hasonló médiaholding, amelyek működése viszont nem jelent problémát az uniós intézmények számára. Ennek okát abban látta, hogy Magyarországon keresztény-konzervatív értékeket közvetítő és a nemzeti médiát megmenteni szándékozó kezdeményezésről van szó.

Elmondta: elemzések mutatják, hogy 69 százalékban még mindig kormánykritikus a magyar média, és csak 31 százalékban kormánybarát. A legtöbb embert elérő televíziók vagy internetes portálok szintén ellenzéki beállítottságúak – közölte.

“Nem tisztességes azt mondani, hogy Magyarországon veszélyeztetett helyzetben van a magyar média, valamint semmi és senki sem korlátozza az ellenzéki vélemények megjelenését, vagy veszélyezteti az újságírói szabadságot” – fogalmazott a fideszes politikus.

A szocialisták szerint az EU még mindig csak finomkodik

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában tarthatatlannak nevezte, hogy a média központosítását a magyar kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította, és így kivonta a versenyjogi szabályok alól. Véleménye szerint azonban előremutató, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága napirendre vette “a fideszes médiaalapítvány ügyét”, és egyértelművé tették, hogy a magyar médiapluralizmust kiemelkedő kockázat fenyegeti.

“Ennek ellenére elszomorító, hogy az Európai Unió továbbra is a finomkodás útját választja az egyik legfontosabb európai érték, a tájékozódás és tájékoztatás szabadságának felszámolását végző Orbán-kormánnyal szemben” – fogalmazott a szocialista képviselő.

Mai nap hírei

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu3 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu3 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu4 órája

Kidobta a kukába a 80 milliárd forintot érő merevlemezt!

napmintnap.com6 órája

Híres emberek, akik régóta szinglik: és el is mondták, hogy miért

joy.hu14 órája

Megdőlt a hidegrekord és vasárnap még hidegebb jöhet!

agroinform.hu17 órája

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu18 órája

Globális chiphiány miatt állítják le újra a kecskeméti Mercedes-gyárat

444.hu19 órája