A 16 éves fiú egészséges tini lehetne, ha jobban odafigyeltek volna rá a születésénél

Az orvosok nem akartak bent maradni szilveszter éjjel a kórházban, ez okozta a problémát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-25 15:02

Fotó: Thinkstock - a kép csak illusztráció.

Réka sokáig nem tudta, hogy fia, Zoli nem egészségesen született. A probléma csak két évvel az után derült ki, hogy a kisfiú világra jött, és akkor is csak véletlenül. Azóta eltelt csaknem 14 év, és a pereskedés még mindig tart a kórházzal – írja az nlcafe.hu.

Sokáig minden rendben ment, a terhesség problémamentes volt, csakhogy a kismamának december 30-án elfolyt a magzatvize, így a közeli kórházba ment, ahol az orvosa is dolgozott. Eleinte nem találkozott vele, majd december 31-én burkot repesztettek az orvosok, amit Réka nem értett, de mivel első gyerekét várta, mindent elfogadott.

Már 24 órája vajúdott, amikor beindult a szülés, és az orvosa is megérkezett. Az orvosok eldöntötték, hogy fél 9-ig várnak, és ha addig nem születik meg a gyerek természetes úton, császármetszéssel hozzák világra. Csakhogy addigra a baba beállt szülőcsatornába, ahol elakadt, így már nem lehetett császármetszést alkalmazni. Végül vákuumgéppel hozták világra Zolit.

Az anyukának nem szóltak arról a szülést követően, hogy probléma lenne a gyerekkel, és azt sem mondták neki, hogy vizsgálatokat kellene elvégezni.

A kisfiú kétéves koráig folyamatosan sírt, ám a gyerekorvos és a védőnő is azzal nyugtatta Rékát, hogy hasfájós, ezért sír sokat. Mivel Zoli mindent időben csinált (megfordult, felállt), azt sem tartották furcsának, hogy nem akar elindulni. Végül egy idegen védőnő javasolta az anyukának, hogy azonnal vigye el neurológiai kivizsgálásra, miután a kisfiúnak kétéves korában rossz napja volt az egyik rendelésen, és csak zokogott meg kiabált. Ha abban a fél órában jó hangulata van, ki tudja, mennyit kellett volna várni arra, hogy kiderüljön a probléma. A kivizsgáláson végül kiderült, hogy Zolinak idegrendszeri problémái vannak, amelyek a szülés közbeni oxigénhiány miatt alakultak ki, és azért sírt annyit, mert a feszes izmai folyamatosan fájdalmat okoztak neki. Amikor ez kiderült, Réka mindenféle fejlesztésekre és orvosokhoz kezdte hordani Zolit.

Végül egy ügyvéd elvállalta az esetet, majd az is kiderült a CTG-gép elmentett adataiból, hogy Zolinak rossz volt a szívhangja, sőt még a köldökzsinórja is a nyaka köré csavarodott. Ezeket az információkat szintén elhallgatták Réka előtt, ráadásul a kórházi zárójelentésben sem szerepeltek. Ha időben megcsászározzák, nincs probléma, de az orvosok nem akartak szilveszter éjjel bent éjszakázni a kórházban, márpedig a császármetszés mindig problémásabb, mint a természetes szülés. Bár első fokon elvesztették a kórházzal szemben, másodfokon megnyerték.

A kórház csak 11 évvel később ismerte el a műhibát, amikor Zoli már 13 éves volt. Ezt követően a kártérítéssel kapcsolatban indult per, amely során az orvosszakértők nem feltétlenül őket támogatják, mondván, az nem akkora gond, hogy a gyerek nem tudja megkötni a cipőfűzőjét – hordjon tépőzárasat –, vagy nem lehet elvinni bevásárolni, mert gyorsan elfárad – a család rendeljen online.

Zoli nevelése és kezelése rengeteg pénzbe kerül. Különleges óvodába lett beíratva, tornára kell járnia, külön tanárt kellett fogadni hozzá, külön gyógytornász és gyógypedagógus foglalkozott vele. Az összes pluszköltség tíz éve is hetvenezer forintot tett ki havonta, a család pedig a rengeteg költség miatt a nyaralóját is eladta.

Zoli azonban már gimnazista, a szülők pedig bíznak benne, le tud érettségizni, hogy aztán valamilyen szellemi munkát találjon, mivel fizikait biztosan nem tud végezni. Irodalomból és történelemből például kiváló.

Az ügyvéd szerint két-három év múlva talán vége lesz a pernek, és a család akkor kaphatja meg a kártérítést.

Mai nap hírei

Már nem titok, miért hagyta ott Harry és Meghan egykori házát Eugénia hercegnő

joy.hu9 órája

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu10 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu11 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu11 órája

Mától csak előzetes regisztrációval lehet belépni Ausztriába

szimpatika.hu13 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu13 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu16 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu17 órája