450 milliós EU-támogatást kapott az alapítvány, ami 2 milliót költött egy 60 perces erdei sétára

A G7 szerint az Utak és Esélyek Alapítvány legfeljebb 100 ezret költött a programra. A pénzt ugyanazon a pályázaton nyerték, amelynek segítségével egy másik szervezet marmonkannák közötti szlalomozásra költött el egymillió forintot.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-26 13:14

Fotó: iStock

Egy 2017-ben kihirdetett, szabadidősport népszerűsítésére indított uniós program keretében jellemzően százmilliós nagyságrendű támogatásokat osztottak ki 36 szervezet között. Miután korábban már a 444 Hadházy Ákos képviselő beszámolója nyomán jelezte, hogy a harmadik legnagyobb összeget elnyerő támogatott finoman szólva furcsán költötte el az összeget, most a G7 számolt be a második legkomolyabb támogatást megszerző Utak és Esélyek Alapítvány gyanús pályázatáról.

A 450 milliós támogatás elköltésének részleteit nem sikerült feltérképezniük, de két sokatmondó esetet bemutatnak. A portál értesülései szerint az Utak és Esélyek egy településen rövid erdei sétát szervezett, amelyen mintegy száz ember vett részt. A szervezést az alapítvány másokra bízta, akiknek 1000 forintot fizetett minden résztvevő után – írja a lap. Vagyis 100 résztvevővel számolva 100 ezer forintot költhettek az eseményre, amin minden egyes megjelent után 20 ezret kerestek. Ez utóbbi szám úgy jön ki, hogy a 450 millióért 21 750 embert kell három év alatt a programjaikra csábítaniuk, ami fejenként 20 ezer forintot jelent. Így tehát a 100 ezer forint költségű, mások által szervezett, 60 perces sétára 2 millió közpénzt kapott az alapítvány.

Még a zsíroskenyereket is az önkormányzatok fizették

A másik eset Barcson és a környékbeli településeken történt, ahol közös biciklis napot tartottak. Ennek során az érdeklődők átbiciklizhettek a környező településekre, hogy ott zsíroskenyerezzenek és ismerkedjenek egymással. Horváth Gábor, a barcsi önkormányzat sportreferense elmondta: az egész napos rendezvény körülbelül 60-70 ember részvételével zajlott, és a költségeket az önkormányzatok finanszírozták. Horváth szerint az Utak és Esélyek Alapítvány egy pár tízezer forintos összeggel járult hozzá az eseményhez, amelynek csak az ötletét adták, és a szervezésben mindösszesen néhány telefon erejéig segítettek az önkormányzatoknak.

A G7 az ügy kapcsán megjegyzi: a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány és a Utak és Esélyek Alapítvány alapítói rokoni kapcsolatban állnak egymással.

Mai nap hírei

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu3 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu5 órája

Harmadszorra küzd meg a rákkal a Grease csillaga: elárulta, hogy van most

joy.hu6 órája

5 szuperegészséges diétás étel ami azonnal és hosszan eltelít

unilife.hu15 órája

Vizsgálat indult a Pfizer vakcinája ellen, de aggodalomra nincs ok

metropol.hu16 órája

„A magyarországi németeket nem kitelepítették, hanem elűzték”

demokrata.hu17 órája

Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

444.hu18 órája

Menet közben esett darabjaira az új traktor

agroinform.hu19 órája