2022-ig hatalmasat nőhet a magyarok bére

Startlap - Startlap
Akár 50-60 százalékkal is megnőhet a jövedelem pár éven belül.

Bár egyelőre nem lehet tudni, pontosan mekkora béremelésekkel kell számolni jövőre és a következő években, de a konvergenciaprogramból kiderül, hogy nagy növekedéssel számol a kormány: a közszférában az idén 10,8 százalékkal, jövőre 9,9 százalékkal, azután 9,3 százalékkal, majd 8,5, illetve 7,9 százalékkal nőnének a bérjövedelmek. Az összes munkavállalóra vetítve a jövő évtől 9,5 százalékos, azután 7,7 és 7 százalék közötti növekedést prognosztizálnak – derül ki a 24.hu cikkéből.

Mindez azt jelenti, hogy 2022-re az összes munkavállalóra vetítve átlagban mintegy 50 százalékkal nőhet a jövedelem.

A lap hozzáteszi: a szociális hozzájárulási adó a bérmegállapodás alapján évi 2 százalékponttal csökken, ezzel 2022-re a jelenlegi 19,5 százalékról 11,5 százalékra megy le, és az is elképzelhető, hogy egyszámjegyű lesz a szocho, a személyi jövedelemadó pedig ugyancsak egy számjegyűre olvadhat.

Az infláció befolyásolja a reálkereseteket

A 24.hu ugyanakkor kiemeli azt is, hogy 2022-ig is dolgozik az infláció, ami azt jelenti, hogy a reálkereseteknél mérsékeltebb emelkedés várható. Azonban ha a bérek ilyen ütemben nőnek is tovább, akkor is nehéz elképzelni, hogy tíz év alatt megduplázódjon a reálkereset, ehhez ugyanis 2027-re 528 ezer forintos nettó átlagkereset lenne szükséges – írják.

Orbán Viktor kijelentette, hogy azt szeretné elérni, hogy Magyarország addigra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ám ehhez Svájc, Norvégia, Luxemburg és az Egyesült Királyság után kellene következnünk a bérrangsorban, magunk mögé utasítva Izlandot és a többi országot is – teszi hozzá a 24.hu.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán megjelent Makón, és elismerően beszélt a volt szocialista...

képcím

Orbán és Rogán is reagált Magyar Péter kijelentéseire

képcím

Magyar Péter először üzent Orbán Viktornak