Európa elesett, a többi kontinens izgulhat

Startlap - Startlap
Japán, Kolumbia és Szenegál még reménykedhet az utolsó fordulóban, a lengyeleknek viszont már lefőtt a kávé, míg a másik csoportban az angolok és a belgák az első helyről döntenek.

Hiába kezdte bravúrral a világbajnokságot Szenegál, ahhoz, hogy továbbjusson a H-csoportból, az utolsó fordulóban is jó eredményt kell elérnie – a döntetlen már továbbjutást jelentene –, méghozzá a formába lendülő Kolumbia ellen. Talán sokakat meglepett, hogy a dél-amerikaiak kikaptak Japántól, de James Rodríguez, Radamel Falcao és a többiek talpra álltak, és a földbe döngölték a lengyeleket, aminek köszönhetően saját kezükbe vették a sorsukat – ha legyőzik az afrikaiakat, továbbjutnak.

Bár a lengyelek már elszálltak, még így is beleszólhatnak a kvartett alakulásába, amennyiben becsületből legyőzik Japánt. Az ázsiaiaknak viszont elég egyetlen pont is, hogy a legjobb 16 közé kerüljenek, márpedig arra legutóbb nyolc évvel ezelőtt, a 2010-es dél-afrikai vb-n volt példa, vagyis Kagava Sindzsiékre nagy csata vár.

Jóval kevesebb izgalmat tartogat a G-csoport utolsó fordulója. Az már két mérkőzés után eldőlt, hogy Panama és Tunézia kiesett, vagyis az utolsó, egymás elleni találkozónak már semmi tétje nincs. Talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a két esti összecsapás közül ez érdekel kevesebb embert – merthogy a másik mérkőzés az Anglia–Belgium lesz.

Igaz, már mindkét válogatott továbbjutott, csakhogy nem mindegy, melyik csapat jut tovább első helyen, és melyik másodikként. Arról már nem is beszélve, hogy Anglia és Belgium is azonos pontszámmal áll a csoport élén, sőt még a gólkülönbségük is megegyezik. Ez azt jelenti, ha az egyik csapat nyer, elsőként jut tovább, ám ha döntetlennel ér véget a találkozó, akkor minden azon múlik, hogy melyik válogatott áll előrébb a Fair Play-táblázaton. Amennyiben ott is egyezés van, sorsolás dönt a csoportelsőségről.

Talán mondanunk sem kell, ilyesmi nem igazán szokott előfordulni…

VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
H-CSOPORT
Japán–Lengyelország*           16.00
Szenegál–Kolumbia**           16.00
A csoport állása: 1. Japán, Szenegál 4-4 pont (4–3), 3. Kolumbia 3, 4. Lengyelország 0

G-CSOPORT
Anglia–Belgium*       20.00
Panama–Tunézia**    20.00
A csoport állása: 1. Anglia, Belgium 6-6 pont (8–2) – már továbbjutottak, 3. Tunézia 0 (3–7), 4. Panama 0 (1–9)

Élő közvetítés: *M4 Sport, **DUNA Televízió

Kövesd a Startlapon a vébé eseményeit, híreit, érdekességeit!

 

Ez is érdekelhet

képcím

Argentína nyerte a Copa Américát

képcím

Foci-Eb 2024: spanyol-angol döntőt rendeznek

képcím

Tizenegyespárbajban elődöntőbe jutott Anglia