Vb-döntő: Moszkvai csúcstalálkozó

Az első világbajnoki fináléját játszó Horvátország történelmet írna, míg Franciaország másodszor érne fel a csúcsra.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-15 14:21

Paul Pogba világbajnoki győzelemhez segítheti Franciaországot Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images

Sokan talán csodának tekintik, hogy Horvátország világbajnoki döntőt játszik, de ebben igazából semmi meglepő nincs. Luka Modricék ugyanis végig kiegyensúlyozottan teljesítettek a tornán, magabiztosan futballoztak, és egy pillanatra sem ingott meg a hitük, még a nehezebb helyzetekben sem. Persze, lehet mondani, hogy könnyebb ágra kerültek az egyenes kieséses szakaszban, de azt ne felejtsük el, hogy ezért mindent meg is tettek, elvégre simán, hibátlan teljesítménnyel, elsőként jutottak tovább a csoportjukból, ráadásul Argentínát könnyedén, 3–0-ra megverték, vagyis igazán rászolgáltak a csoportelsőségre, és a vele járó egyszerűbbnek tűnő útra.

És persze azt is lehet mondani, hogy Dánia, Oroszország és Anglia ellen sem volt elég 90 perc a továbbjutáshoz, de az, hogy kétszer tizenegyesekkel, egyszer pedig a kétszer 15 perces hosszabbítás után ment tovább, azt mutatja, hogy a játékosok idegei kötélből vannak, mentálisan is remek állapotban vannak és a végsőkig képesek harcolni. Csakhogy erre rá is fázhatnak, elvégre az egyenes kieséses szakaszban eddig kizárólag olyan mérkőzéseket játszottak, amelyek 120 percig tartottak. Ez azt jelenti, hogy 90 perccel többet töltöttek a pályán, mint a franciák.

De nem csak ez nehezíti Horvátország helyzetét, hanem az is, hogy a játékosok egy nappal kevesebbet pihenhettek a döntő előtt. A horvátok Anglia ellen szerdán, míg a franciák Belgium ellen kedden harcolták ki a fináléba jutást. Persze, ha már eddig eljutottak, egyetlen karnyújtásnyira a céltól aligha engednék ki szívesen a sikert a kezükből, pláne, hogy történetük során először játszanak vb-döntőt. Arról már nem is szólva, hogy van miért törleszteniük, elvégre 20 évvel ezelőtt, az 1998-as vb-n éppen a franciáktól kaptak ki az elődöntőben.

Franciaország viszont akkor nyert történelme során először világbajnokságot, és bár 2006-ban bejutott a fináléba, az olaszok nyertek. Most azonban az újabb lehetőség, és a nagyszerű generáció Paul Pogbával, Kylian Mbappéval felérhet a csúcsra.

A válogatott remekelt eddig, kétség sem férhetett hozzá, hogy bejut a döntőbe. A neheze azonban csak most jön, a legnagyobb lépést most kell megtenni. Két éve már játszott finálét a csapat, ám a hazai rendezésű Európa-bajnokságon elbukta az aranyért folytatott csatát, kikapott Portugáliától, holott mindenki francia sikert várt. A helyzet ezúttal is hasonló, Franciaország az esélyes, így neki van vesztenivalója, míg Horvátország felszabadultan játszhat.

A szövetségi kapitányában azonban bízhat Franciaország, elvégre Didier Deschamps játékosként nyert már világbajnokságot, ráadásul 1998-ban éppen ő volt a válogatott csapatkapitánya. Ha most is a csúcsra vezeti a válogatottat, ő lesz a harmadik Mario Zagallo és Franz Beckenbauer után, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnokságot nyer.

VILÁGBAJNOKSÁG, BRONZMÉRKŐZÉS
Franciaország–Horvátország 17.00 (TV: M4 Sport)
Kövesd a Startlapon a vébé eseményeit, híreit, érdekességeit!

VB 2022: aggódnak a játékosok a koronavírus miatt

eurosport.hosszabbitas.hu1 hete

Szeptemberről októberre halasztották a foci vb első dél-amerikai selejtezőkörét

eurosport.hosszabbitas.hu2 hónapja

Juventus: Chiellini csodálja az őt megharapó Suárezt

nemzetisport.hu4 hónapja

amikor Iniesta megnyerte a vb-aranyat a spanyoloknak

nemzetisport.hu4 hónapja

amikor Van Bronckhorst óriási góllal sokkolta Uruguayt

nemzetisport.hu6 hónapja

Megint a világbajnokság bővítése foglalkoztatja a FIFA-t

eurosport.hosszabbitas.hu1 éve
Töltés

Amit a VB-ről tudni kell

election1

A világbajnokság csapatai

election1

Bemutatjuk a világbajnokság helyszíneit