Bemutatjuk a világbajnokság helyszíneit

A mérkőzéseket 11 város 12 stadionjában rendezik meg – a nyitómérkőzésnek és a döntőnek a moszkvai Luzsnyiki Stadion ad otthont.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-12 16:12

Fotó: Dmitry SerebryakovTASS/Getty Images

Az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel június 14-én, csütörtökön kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A találkozót – éppúgy, mint a döntőt – a fővárosban, Moszkvában található Luzsnyiki Stadionban rendezik meg, ám a legfontosabb helyszín mellett további 11 stadionban játszanak vb-mérkőzéseket.

Íme a 11 város 12 stadionja:

Luzsnyiki Stadion

Város: Moszkva

Befogadóképesség: 81 000

Fotó: Lars Baron/Getty Images

Az 1956-ban átadott stadion a főváros központjától mintegy 10 kilométerre épült fel. AZ 1980-as Moszkvai olimpia miatt született meg a döntés arról, hogy átalakítsák a stadiont, és alkalmas legyen 103 000 fő befogadására.

A Luzsnyiki Stadionban történt a labdarúgás egyik legmegrázóbb eseménye 1982-ben. A HFC Haarlem és a Szpartak Moszkva összecsapása után a már hazafelé induló szurkolók visszaözönlöttek a stadionba, ahol kitört a pánik, amely 66 szurkoló halálát okozta.

Egy modernizációs program során csökkentették a befogadóképességet 1994-ben, az átépítés nyomán pedig a Luzsnyiki lett Kelet-Európa legmodernebb stadionja.

 

Szpartak Stadion

Város: Moszkva

Befogadóképesség: 45 360

Fotó: Wikipedia

Az 1922-ben alapított Szpartak Moszkva története során először 2014-ben kapott saját stadiont, amely nagyjából 370 millió euróba került.

A 45 360 férőhelyes stadion előtt egy 24,5 méter magas szobor áll, amely a római gladiátort, Spartacust ábrázolja. A stadionon belül is van szobor, amely a klub alapítóiról, a Sztarosztyin testvérekről készült. Az aréna külsejét borító rombuszok a csapat színeit viselik, a fehér-vörös minta viszont a vb idején orosz színekben, fehéren, kéken és vörösen pompázik.

A stadion egy korábbi hidegháborús létesítmény helyén áll, ahol a szovjet légierő fejlesztéseit nagyszabású légi gyakorlatok formájában mutatták be.

 

Szentpétervári Stadion

Város: Szentpétervár

Befogadóképesség: 68 134

Fotó: Wikipedia

A szentpétervári stadion a Japánban található Toyota Stadion felnagyított mása. Míg utóbbi 45 ezer ember befogadására képes, addig a Kresztovszkij stadionban több mint 68 ezer ember (orosz bajnokikon csak 56 196) fér el. A tervezője is ugyanaz a Kurokava Kiso, aki a japán létesítményt megálmodta.

Meglehetősen drága befektetés volt a stadion felépítése, mivel a sok csúszás és áremelés miatt a végleges költségét 1,46 milliárd euróra, mintegy 470 milliárd forintra becsülik.

A Zenit Szentpétervár 2017 áprilisában költözhetett be a stadionba, amely a 2017-es Konföderációs Kupa négy helyszínének egyike is volt, sőt a torna döntőjét is ott rendezték.

 

Kalinyingrádi Stadion

Város: Kalinyingrád

Befogadóképesség: 35 212

Fotó: Wikipedia

A stadiont idén adták át, és a Bayern München arénájára mintázták, igaz nem egy az egyben másolták le.

A vb helyszínei közül legnyugatabbra fekvő stadion meglehetősen nehezen készült el, már az építés elején gondot okozott a mocsaras terület, ahol a munkálatokat kezdték. A nehézségek és a költségek ellenére (mintegy 257 millió euróba került) megérte a sok bajlódás, hiszen az Oktabrszkij-szigeten felépült stadion nagyon szép környezetbe került. Csúszást okozott egyébként az is, hogy az alap kiásásakor második világháború előtti épületek maradványaira bukkantak.

 

Szamara Aréna

Város: Szamara

Befogadóképesség: 44 918

Fotó: Yegor AleyevTASS/Getty Images

Szamara az orosz űrprogram egyik legfontosabb városa, ott gyártottak számos űrjárművet, műholdat és egyéb űrtechnikai eszközt. Erre utal a vb-n Szamara Arénaként, egyébként Kozmosz Arénaként futó stadion neve is, amelyet idén adtak át.

A 45 ezer férőhelyes stadion jellegzetessége a 65,5 méter magas kupolaborítása, amely a tervezők szerint aszteroida-becsapódás jelleget kölcsönöz a stadionnak és környékének.

A 275 millió eurót érő stadiont eredetileg nem a mostani helyére, hanem Szamarától délre, egy szinte teljesen lakatlan szigetre tervezték, de oda komplett infrastruktúra-fejlesztés kellett volna, egy hidat még a munkálatok elkezdése előtt meg kellett volna építeni, így végül racionálisabb helyen építettek fel a létesítményt.

 

Volgográd Stadion

Város: Volgográd

Befogadóképesség: 45 568

Fotó: fifa.com

A kifejezetten a vb-re épített stadion a helyi FC Rotor Voldográd 2014-ben lebontott arénájának helyén, a Volga partján fekszik. Az építési munkák elkezdésekor sztálingrádi csatából visszamaradt bombatesteket találtak.

A régi, teljesen jellegtelen stadion helyére modern, több mint 45 ezres befogadóképességű létesítmény került. A stadion tetejének szerkezetével, illetve az oldalán harántirányban felfutó fémpillérekkel egyesek szerint a tervezők egy biciklikerék küllőit szerették volna megidézni, mások szerint a környéken magas szinten űzött kosárfonási technikát ülteti át a modern stadionra.

Bár Volgográd nem lóg ki a rendező városok közül – 1000 km-re fekszik Moszkvától –, a stadion is új, ráadásul elég nagy, furcsa, hogy az egyenes kieséses szakaszban már egy meccset sem rendeznek itt.

 

Mordovia Aréna

Város: Szaranszk

Befogadóképesség: 44 442

Fotó: Wikipedia

A szintén idén átadott szaranszki Mordovia Aréna külseje ismerős lehet egy korábbi világbajnokságról, a színeit leszámítva ugyanis a dél-afrikai, johannesburgi Soccer City Stadiont másolták a 2010-es vb-ről, ami annak a világbajnokságnak a nyitó- és záróünnepségének is helyt adott.

A stadion üde 258 millió euróba került, és üde színfolt a többi orosz helyszín mellett. Sokáig viszont nem marad a látvány, a vb után a csaknem 45 ezres férőhellyel rendelkező stadionból 17 ezer férőhelyet elbontanak, lekerül a teljes felső karéj, a helyét többek között futópálya veszi át.

 

Rosztov Aréna

Város: Rosztov-na-Donu

Befogadóképesség: 45 000

Fotó: Wikipedia

A stadion városa, Rosztov-na-Donu nem azonos az északabbra fekvő Rosztovval. A Don folyó déli partjára tervezett stadion városfejlesztési szempontból stratégiai helyre került, egy új városközpontot szeretnének ugyanis köré felhúzni, mivel a város nagy része a folyótól északra helyezkedik el.

Az építés 2013-as elkezdésekor öt második világháborús, tökéletes állapotban levő bombatestet találtak a földben, ezek hatástalanítása után tudták csak folytatni a munkákat.

 

Fist Olimpiai Stadion

Város: Szocsi

Befogadóképesség: 47 659

Fotó: Wikipedia

A szocsi Fist Olimpiai Stadion lesz a történelem második olyan pályája, amely téli olimpián és futball-világbajnokságon is szerepel – korábban csak a torinói Olimpiai Stadionban történt hasonló. A különbség csak annyi, hogy Torinóban az 1934-es vb-n rendeztek mérkőzést, míg az olimpiát 2006-ban rendezték, Szocsiban pedig előbb volt olimpia.

A stadion terveit a Fabergé-tojások ihlették, nevét a közeli Fist hegyről kapta, az eredeti, teljes borítás pedig hóval fedett hegycsúcsot jelképezett.

A téli olimpiára még 40 ezres befogadóképességgel, teljesen fedettként épült meg, 2016-ban viszont komolyabb átalakítások után, némi csúszással, már nyitott futballstadionként adták át újra, hogy megfeleljen a FIFA előírásainak.

 

Jekatyerinburg Arena

Város: Jekatyerinburg

Befogadóképesség: 35 696

Fotó: Wikipedia

Építészeti szempontból a világbajnokság egyik legérdekesebb stadionja. Hogy megfeleljen a FIFA által előírt minimum befogadóképességének, mindkét kapu mögött a stadionon kívüli lelátókkal toldották meg a nézőteret, így lett csaknem 36 ezer férőhelyes.

Jekatyerinburg, Oroszország negyedik legnagyobb városa a vb-helyszínek közül legkeletebbre található, közvetlenül az Urál lábánál, éppen ezért a csoportkör után már nem is rendeznek ott mérkőzést.

A század elején a Velodrome állt itt, amelyet 1928-tól és 1936-tól két kisebb stadion váltott le, majd 1957-ben felépült a Központi Stadion, amely a mostani Jekatyerinburg Arena külső, bejárati homlokzatát adja.

 

Kazany Arena

Város: Kazany

Befogadóképesség: 45 379

Fotó: Wikipedia

A 2013-ban átadott kazanyi stadion különlegessége, hogy ezen van a világ legnagyobb kültéri kivetítő, a stadion egyik fala ugyanis szinte teljes egészében egy 3700 négyzetméteres LED-fal. A stadion dizájnja az angol futballból ismerős lehet, mivel azok tervezték, akik az új Wembley-t, illetve az Arsenal stadionját is. Emiatt elég meredekek a lelátók, az alsó sorokban ülők pedig a játéktérhez közel ülnek.

 

Nyizsnyij Novgorod stadion

Város: Nyizsnyij Novgorod

Befogadóképesség: 44 899

Fotó: Wikipedia

A Volga-menti környéket eleveníti fel megjelenésével a Nyizsnyij Novgorod Stadion, amely a vizet és a szelet jelképezi tökéletes körformájával és fehér, kék, illetve azúr színeivel. Az épület tetejét és az azt tartó szerkezetet 11 000 tonna acél alkotja. A város központjában található építmény a Volga nyugati partján, a Volga és az Oka folyók találkozásánál áll.

Még építés közben kisebb tűz ütött ki az épületben, ami némi csúszást okozott a munkálatok során.

VB 2022: aggódnak a játékosok a koronavírus miatt

eurosport.hosszabbitas.hu1 hete

Szeptemberről októberre halasztották a foci vb első dél-amerikai selejtezőkörét

eurosport.hosszabbitas.hu2 hónapja

Juventus: Chiellini csodálja az őt megharapó Suárezt

nemzetisport.hu4 hónapja

amikor Iniesta megnyerte a vb-aranyat a spanyoloknak

nemzetisport.hu4 hónapja

amikor Van Bronckhorst óriási góllal sokkolta Uruguayt

nemzetisport.hu5 hónapja

Megint a világbajnokság bővítése foglalkoztatja a FIFA-t

eurosport.hosszabbitas.hu1 éve
Töltés

Amit a VB-ről tudni kell

election1

A világbajnokság csapatai

election1

Bemutatjuk a világbajnokság helyszíneit