Család 2021. szeptember 15.

Őszi stresszűző tippek: így kerülhető el a fáradtság és a rossz hangulat

Szponzorált tartalom Család 2021. szeptember 15.
Mindenkinek ismerős lehet az érzés, amikor belső nyugtalanság, szorongás keríti hatalmába, sehogy sem találja a helyét a mindennapokban. Erre még a természet is rásegít, ha a napfényes időt felváltja a borús, hűvös ősz. Mutatjuk, mit tehetünk ilyenkor.

Lelki kiegyensúlyozatlanságot okozhatnak különböző környezeti tényezők, de fakadhatnak belső okokból is.

Környezeti tényezők

 • állandó (családi, vagy munkahelyi) stressz
 • a mindennapi tevékenységgel összefüggő kihívások (pl. szoros határidő, túl sok feladat)
 • a környezetünkben élőkkel kapcsolatos fokozott megterhelések
 • túl sok környezeti inger
 • nyomasztó élethelyzetek

Belső okok

 • túlzott elvárások magunkkal szemben, tökéletességre való törekvés
 • másoktól érkező kritikával szembeni túlérzékenység
 • csalódások
 • „kikapcsolásra” való képtelenség
 • hajlam az apróságok túlreagálására

Erre még rátehet egy lapáttal a természet változása, hiszen az önfeledt, strandolós nyárból egyik pillanatról a másikra korán sötétedős, hűvös, esős ősz lesz. Ilyenkor nemcsak a hangulatunk, az egészségünk is ki van téve mindenféle “nyavalyának”, fáradékonyabbak leszünk, és talán magunk sem tudjuk, mi lenne a megoldás. Szerencsére vannak praktikák, amik segíthetnek megbirkózni az őszi stresszesebb időszakkal. 

Kiváló stresszoldás lehet a természetben időt tölteni a szeretteinkkel. Fotó: Getty Images

1. Edzés és lazítás

A rendszeres edzés az egyik legjobb módszer a test és a lélek ellazítására. Valóban két legyet ütünk vele egy csapásra, hiszen formába hozzuk a testünket, és még a hangulatunkon is javítunk vele. Hogy milyen mozgást végezzünk és meddig, az csak rajtunk múlik: lehet hatvan perces intenzív edzés, lehet egy félórás séta, kocogás vagy úszás, teljesen mindegy. Megeshet, hogy nehezebben vesszük rá magunkat a sportolásra, de tartsuk észben: már 10 perc guggolással is sokat tettünk a fizikai és mentális egészségünkért. Az edzés mellett az izmok ellazítása is sokat dob rajtunk – legyen szó nyújtásról, masszázsról, fürdőről vagy alvásról, hozzájárulnak a felfrissüléshez és stresszmentesebbé teszik az életünket.

2. Légzőgyakorlatok

A legtöbb okosórán megtalálható a légzés funkció, ami egy-két perces gyakorlatokkal segít, hogy lelazuljunk. De természetesen nem kell csak ezért pénzt áldozni egy kütyüre, elég megállni és mély lélegzetet venni – a nyomás lekerül a vállunkról. Meglepő, mennyivel jobban érezzük majd magunkat egy ilyen kis szünet után. Ha egy aprócska meditációval is összekötjük, az eredmény még hatásosabb.

 • Üljünk kényelmes helyzetben, kezünkkel az ölünkben, lábainkkal a padlón, vagy feküdjünk le.
 • Csukjuk be a szemeinket és képzeljük el magunkat egy pihentető helyre, például egy tengerpartra, egy gyönyörű füves területre, vagy bárhova, ami békés érzést vált ki belőlünk.
 • Lassan lélegezzünk be és ki 5-10 percen keresztül.

3. Együnk jól

A rendszeres, kiegyensúlyozott étrend segít jobban érezni magunkat. De miket érdemes fogyasztanunk? Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét az energia érdekében. A nehéz, magas szénhidráttartalmú ételek nem tesznek jót a szervezetnek, sőt, növelhetik a stresszt (késő délután fogyasztva este akár az alvásunkra is káros hatással lehetnek). Az egészségtelen ételek mellett az egészségtelen szokásokat is kerüljük: hagyjuk el az alkoholt, a dohányzást vagy a túlzott koffeinbevitelt.

4. Lassítsunk le

A pörgős, modern élet egy gyorsan pörgő mókuskerékbe taszít minket, amiből ki kell törnünk, le kell lassítanunk. Mindig és mindenhova sietünk, és kísért minket az a bizonyos késéssel járó stressz. Ha 5-10 perccel előrébb állítjuk az órát, rendszerezzük az életünket és a teendőinket, akkor sok idegeskedést megspórolunk. “Dolgozzunk okosabban, ne keményebben” – szokták mondani az okosok. Mi jelent ez? Az okosabb munka azt takarja, hogy rangsoroljuk a dolgainkat, azokra a feladatokra koncentráljunk elsőként, melyek fontosak, ne pepecseljünk hosszasan az apró-cseprőkkel. A lelassítás mellett elkél néha a szünet is – ezt töltsük olyan tevékenységekkel, amik nyugalmat hoznak számunkra, például: elmélkedés, jóga, pilates, zenehallgatás, játsszunk egy hangszeren, töltsünk időt a természetben, meditáljunk.

5. Szánjunk időt a hobbikra

Nem csupán a nyugtató tevékenységekre, hanem az élvezetes hobbikra is érdemes kellő időt szánni, ugyanis ezek nélkülözhetetlenek, segítenek enyhíteni a stresszt – mindössze 15-20 perc is megteszi. Ezek pozitív érzéssel töltenek el minket, így a mindennapok akadályait is derűsebben vehetjük. A barátokkal végzett tevékenységek ugyancsak segítenek ellazulni. Ha még közben jókat nevetünk is velük, kiválóan oldjuk a stresszt is.

6. Beszéljünk a problémákról

Sokszor nem tudjuk, mi váltja ki belőlünk a stresszt, hiszen annyira megfoghatatlan jelenség – vannak viszont olyan esetek is, amikor meghatározható. Bármelyikről legyen is szó, ne féljünk megosztani a bennünk kavargó érzéseket a családtagjainkkal, a barátainkkal, megbízható emberekkel, esetleg szakértőkkel. Azt se felejtsük el, hogy aki a legrégebb óta ott van veled, az te magad vagy: beszélgess magaddal pozitívan, ezáltal csökkentheted a feszültséget.

Ha nem tudjuk azonosítani a stressz fő okait, próbáljunk meg stressznaplót vezetni: jegyezzük fel, mikor válunk idegessé, időközönként olvassuk vissza, hátha mintázatot vélünk felfedezni. Így már egyszerűbb lesz rájönni a stresszfaktorokra és kezelni azokat – javasolja a WebMD. A naplódban keresheted az élet pozitívumait is, például minden egyes nap leírhatsz 3 dolgot, ami boldoggá tesz, amit szeretsz, ami felvillanyoz. Figyeljünk magunkra, a testi-lelki jólétünkre, mert a stressz alváshiányhoz, alvászavarokhoz vezethet, ami súlyos következményekkel járhat – nem csupán ősszel, az év minden szakában. 

7. Figyeljünk az alvásra

Az alvás legfőbb feladata az immunrendszer regenerálása mellett a pihenés, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik, ingerlékennyé válhatunk. A kialvatlanság könnyen vezethet tartós stresszhez, ez persze fordítva is igaz: a stresszes ember alvásproblémákkal találhatja szembe magát. A megoldás egyértelmű: kezelni kell a feszültséget kiváltó körülményeket, ezzel párhuzamosan megteremteni a számunkra pihentető alvás feltételeit. 

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

HIRDETÉS

 

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

 

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A

 

 

MELLÉKHATÁSOKRÓL

 

 

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

 

 

VAGY KÉRDEZZE MEG

 

 

KEZELŐORVOSÁT,

 

 

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Keresés az oldalon