Család 2021. szeptember 01.

5+1 meglepő tévhit az alvásról (x)

Szponzorált tartalom Család 2021. szeptember 01.
Alvási szokásainkat különböző babonák és tévhitek is befolyásolhatják. Vajon ihatunk tejet elalvás előtt, vagy szundikálhatunk egyet napközben? Összeszedtünk pár tévhitet az alvás kapcsán!

Azzal minden tudós és alváskutató egyetért, hogy egy felnőtt ember szervezetének napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Az agyunk ugyanis ilyenkor regenerálja magát és rendszerezi a napközben begyűjtött információkat. Alvás közben az izmaink ellazulnak és a szívünk is lassabban ver. Ha nem alszunk eleget, akkor hosszú távon könnyebben betegszünk meg. Íme pár gyakran feltett kérdés az alvási szokásainkkal kapcsolatban, amelyek leginkább tévhitekre vonatkoznak.

1. Igyunk-e tejet elalvás előtt? Anyukáink gyakran arra biztattak, igyunk meg egy pohár tejet lefekvés előtt, ugyanakkor a kutatók szerint a tejivás pozitív hatása az alvásra csupán mesebeszéd. Inkább az a fontos, hogy este már ne együnk túl sok szénhidrátot, iktassuk ki a cukrot és ne fogyasszunk alkoholt sem elalvás előtt.

2. Csak csukott szemmel lehet aludni? Bár a legtöbben csukott szemmel alszunk, az agy olyankor is képes az alvás közben megfigyelhető állapotba kerülni, ha nyitva van a szemünk.

3. Ha nem jön álom a szemünkre, felkeljünk az ágyból? Orvosok szerint az ágyban töltött időnek az alvásról kell szólnia, ezért ha nem jön álom a szemünkre, és 20 percnél hosszabb ideje forgolódunk, bölcsen tesszük, ha inkább felkelünk és átmegyünk a másik szobába. Ha olvasgatunk, idővel biztosan el fogunk álmosodni, ám a képernyőt mellőzzük!

4. Ha nem tudunk eleget aludni, az olyan, mintha alkoholt innánk? Ha 17 órája ébren vagyunk, az olyan a szervezetünk számára, mintha a véralkoholszintünk is megemelkedett volna. Ha tehát fáradtak és álmosak vagyunk, akkor nehezebben koncentrálunk és így könnyebben okozhatunk közlekedési baleseteket is.

5. A nappali pihenés tönkreteheti az éjszakai alvást? Ha kialvatlanok vagyunk, a délutáni rövid pihenés éppen hogy pozitív hatású lehet. Ha 30 percet alszunk napközben, az inkább pihentet, és segíti az éjszakai elalvást.

6. Egy világítós ébresztőóra is megzavarhatja az alvást? Próbáljunk meg minden olyan eszközt száműzni a halószobánkból, amely világít. Az okoseszközök és a tévé képernyője rossz hatással van az alvásra, de még egy világítós ébresztőóra is befolyásolhatja az alvási ciklust.

Gyógynövényekkel a pihentető alvásért

 Ha mindent megteszünk azért, hogy könnyebben elaludjunk esténként, ám mégsem jön álom a szemünkre, segíthetnek a gyógynövények. A valeriána, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó Sedacur forte segíti az el-, és az átalvást, napközben pedig csökkenti a feszültséget. Nem lehet hozzászokni, és függőséget sem okoz. Nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra és az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül is kapható a patikában.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

 

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

 

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Keresés az oldalon