Csökkentsd a pollenallergia okozta panaszokat! 8+1 hasznos tipp, hogy szebb legyen a nyár (x)

Startlap - Hirdetés
Egyre többen küzdünk szénanáthával, és a pollenszezon sajnos évről évre egyre hosszabbra nyúlik. Cikkünkből kiderül, hogyan csökkenthetjük a pollenallergia okozta kellemetlen tüneteket annak érdekében, hogy felszabadultan teljenek a nyári hónapok.

Pollenallergia – városi betegség

Nyáron szörnyen kellemetlen folyton tüsszögni, szipogni, a viszkető orrunkat vakarni. Aki allergiás, tisztában van ezekkel a zavaró tünetekkel, s mivel a pollenszezon évről évre hosszabbra nyúlik – február végétől egészen az ősz közepéig –, igen nehéz felhőtlenül élvezni a nyári szabadságot. A szezonális pollenallergiát városi betegségnek is nevezik. A jobb körülmények között élők és a városlakók körében gyakrabban fordul elő, mivel a nagyobb településeken szennyezettebb a levegő. Immunrendszerünk nem szokja meg a pollenek jelenlétét és nem alakul ki a megfelelő védettség. Sajnos az allergiát nem lehet megelőzni, néhány egyszerű szabály betartásával azonban könnyebbé tehetjük ezeket a napokat.

Hasznos tippek:

  1. Allergiaszezonban szellőztessünk ritkábban, és csak a késő esti, illetve kora reggeli órákban nyissuk ki az ablakot. Ebben az időszakban van a legkevesebb pollen a levegőben, így kevesebb pollen kerül a lakásba. Jó megoldás lehet a pollenszűrős légkondi beszereltetése, ha ezt a pénztárcánk engedi.
  2. Ha a szabadban tartózkodunk, hordjunk maszkot, a rétet, mezőt pedig lehetőleg kerüljük el!
  3. Mossunk hajat mindennap! A hajunkban sok pollen megtapad, ezért este a lakásban is sokat belélegezhetünk ezekből. Vegyük le a cipőnket, ahogy belépünk a lakásba, és öltözzünk át. Az utcán viselt holmikat minél előbb tegyük be a mosógépbe, a cipőnket pedig rakjuk be a szekrénybe.
  4. A napszemüveg is tuti tipp ilyenkor! Védelmet biztosít, mert így sokkal kevesebb pollen jut a szemünkbe. Többször öblítsük ki hideg vízzel, mert a víz kimossa a polleneket, mellette hűti a szemet és csökkenti a könnyezést.
  5. Megkönnyebbülést ad a tengervizes orröblítés is, mert gyengéden kimossa az orrunkból az allergéneket és a szennyeződéseket.
  6. Kerüljük a dohányfüstös helyeket! A füst irritálhatja a szemünket és az orrunkat, még kellemetlenebbé téve az allergiás tüneteket.
  7. Ha érzékenyek vagyunk a fűfélékre és a gyomnövényekre (pázsitfű, útifű, parlagfű), ne nyírjunk füvet! Kérjük meg inkább a párunkat, szomszédunkat, és ne is ücsörögjünk a frissen nyírt gyep mellett.
  8. Tartsunk tisztaságot a lakásban, gyakran porszívózzunk és mossuk fel a padlót!

+1. Hasznos segítség lehet az ectoin-tartalmú Reventil orrspray. Az ectoin különleges molekulája védi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, sérülés esetén pedig segíti a nyálkahártya regenerációját. A Reventil orrspray jelentősen mérsékli az orrdugulást, orrfolyást, enyhíti a tüsszentést vagy az orr viszketését. Nem okoz hozzászokást és tartósítószer-mentes. Gyerekek is használhatják, ráadásul recept nélkül kapható a patikában.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ez is érdekelhet

képcím

Ezért ne egyen banánt, aki allergiás a parlagfűre

képcím

A pollenallergia észrevehető és észrevehetetlen tünetei

képcím

Így védhetjük az orrunkat az allergiás időszakban is (x)